open-navfaktor-logo
search
Mirni protesti
U Goraždu skup podrške Edinu Vranju i svim braniocima
Mirni protesti u znak podrške uhapšenom Edinu Vranju ali i svim braniocima Goražda i Bosne i Hercegovine, koji su izloženi konstantnim ispitivanjima istražnih organa, održani su danas na Trgu branilaca Grada Goražda.
17.09.2021. u 17:00
get url
text

Okupljeni građani i bivši borci nosili su transparente "Ko će odgovarati za 148 ubijene djece", "Pravda za sve", "Tražimo smjenu Gordane Tadić", pozvali su pravosudne institucije da, kako je rečeno, konačno počnu raditi svoj posao, jer za zločine u Goraždu još niko nije odgovarao.

S druge strane, izraženo je ogorčenje činjenicom da su branioci Goražda izloženi stalnim torturama istražnih organa entiteta Republika Srpska, a u zadnje vrijeme i Republike Srbije.

- Hvala našim sugrađanima koji su došli da podrže po ko zna koji put našu borbu za istinu, ovo je borba za Edina Vranja, ali i sve borce koji već 15 godina doživljavaju traume i maltretiranja od istražnih organa iz RS-a, a sada i Republike Srpske. Nakon svih godina koliko traje naša borba za naša prava i vaša  podrška, ipak sam pesimista da će neko pokrenuti bilo što, čak i nakon ovog apela. Naši zahtjevi koji bi zaustavili ovu agonuju, da ne bude jednostran odnos, da se ne procesuiraju samo pripadnici Armije RBIH i da se podjednako uzme u obzir svačiji zločin su da se vrati dokumentacija koja je prikupljana ovdje, na hiljade dokumenata je ovdje prikupljeno i oni bi mogli biti osnov za pokretanje više optužnica - kazao je ratni komandant  Abduselam Sijerčić-Pelam.

Podsjetio je da je sva dokumentacija prikupljena u periodu od 1993. do 1996. godine u tadašnjoj općini Goražde koja sadrži i na stotine video i audio zapisa naredbi neprijateljskih komandanata za granatiranje grada, uredno arhivirana i nakon rata predata državnim organima.

 - Čekali smo cijelo vrijeme da Hag reaguje ali nažalost nikad za Goražde nije bilo nijedne optužnice a negdje unazad 12 godina kompletna dokumentacija sa tim "B" optužnicama vraćena je federalnom odnosno državnom tužilaštvu da bi oni procesuirali, ali od tada do danas nijedna optužnica nije podignuta za ovaj prostor, ne samo za Goražde već i Višegrad, Čajniče, Rogaticu, Foču, Rudo. Mi već deset godina institiramo, tražimo tu dokumentaciju da se vrati nama, nažalost niko ne zna gdje je ona iako bi mogla poslužiti za pokretanje najmanje 15 optužnica – naglasio je Sijerčić.

Kazao je da se od gradske vlasti traži da iznađu način da se dokumentacija vrati u Goražde kako bi kantonalno tužilaštvo, koje može da procesuira ratne zločine, automatizmom pokrenulo postupke.

 - Tražimo od Grada Goražde da preuzme inicjativu za vraćanje dokumentacije, a od Skupštine BPK tražimo da se formira Odjel za ratne zločine u MUP-u BPK i možda je sramotno reći da nijedan jedini inspektor od 1996. u tom MUP-u nije radio na ratnim zločinima i sakupljanju i arhiviranju dokumentacije – poručio je Sijerčić.

Skupu su se obratili i premijerka BPK Goražde Aida Obuća, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i predsjednik gradske boračke komisije Džebrail Bajramović.

Obuća je podsjetila da je od 2013.godine  do danas, podignuta 21 optužnica protiv branilaca koji su branili goloruki narod Goražda, a koji su osuđeni su na 89 godina zatvora, dok je bilo pet oslobađajućih presuda.

- S druge strane imamo dvije podignute optužnice. Ko će odgovarati za 148 ubijene djece, ko će odgovarati za 2.000 nedužno ubijenih civila, to je pitanje koje postavljamo od 2010. godine, institucionalno, ali na nivou Tužilaštva BiH šute. Pitam javno zašto se predmeti sa oznakom B koji su vraćeni sa Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju nalaze u ladicama Tužilaštava? Mi samo tražimo da se ne iskrivljuje istina koja je samo jedna, nas su napadali, mi smo se branili i Goražde s pravom nosi epitet grada heroja - poručila je Obuća.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović pozvao je državne organe da zaštite građane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.