open-navfaktor-logo
search
Dani otpora u BPK
U Goraždu tradicionalni maraton I planinarski pohod "Tragom drinskih brigada"
Goraždanski atletičari danas trče 32 kilometra dug maraton "Tragom drinskih brigada" koji je dio manifestacije kojom se obilježava godišnjica formiranja Prve drinske brigade, na čijem je čelu bio legendarni komandant Zaim Imamović. Sve je dio programa "Dana otpora u BPK Goražde".
13.05.2023. u 13:36
get url
text

Organizator manifestacije, pod nazivom "Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2023.",  je Udruženje za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, a učesnici maratona, članovi Atletskog kluba Goražde, Škole trčanja te Biciklističkog kluba Goražde krenuli su sa Rorova prema Zaimovom dolu, usput se zadržavajući na spomen obilježjima gdje su odali počast poginulim braniocima,  pripadnicima policije i ubijenoj djeci Goražda.

U okviru manifestacije danas je organizovan i planinarski pohod od Sadbe do Ilovače u kojem uz goraždanske planinare I gorske spasioce učestvuje i veliki broj mladih, kao i sin legendarnog komandanta, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović te ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić. 

Na lokalitetu Zaimov do u popodnevnim satima bit će priređen i prigodan program kojim će biti evocirane uspomene na najteži period i herojstvo branilaca na čelu sa legendarnim komandantom, a  manifestacija se  završava  sutra obilaskom spomen obilježja i odavanjem počasti, na svim lokalitetima u nekadašnjoj ratnoj zoni odgovornosti 1. Drinske brigade.

Brigada je formirana 13/14.maja 1992. godine i  dala je nemjerljiv doprinos u odbrani Goražda i Bosne i Hercegovine od agresije za što je više od 500 njenih pripadnika dalo svoje živote.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.