open-navfaktor-logo
search
Jedini u FBiH
U Goraždu treće, četvrto i peto novorođenče ima pravo na naknadu sve dok se školuje
Bosansko-podrinjski kanton jedini je u kojem treće, četvrto i peto novorođeno dijete u porodici ostvaruje pravo na mjesečnu naknadu dok ne navrši određeni broj godina.
17.02.2020. u 07:29
get url
text

Prema riječima Edina Krakonje, v. d. direktora Centra za socijalni rad Goražde, pravo na ovu naknadu trenutno ostvaruje 402 djece.

- Mjesečna naknada iznosi 239,50 KM za treće dijete, a ukoliko se u porodici rodi četvrto i peto, onda i ta djeca imaju pravo na naknadu u istom iznosu. To je pronatalitetna mjera koju smo uveli 2006. godine, kako bi se povrećao natalitet – pojasnio je Krakonja.

Prema njegovim riječima, prije donošenja ove mjere u BPK je u jednom periodu bio puno veći broj smrtnih slučajeva od broja novorođene djece.

- Zbog toga je donesena ova zakonska odredba. To je imalo efekta i povećan je broj djece koja se rađaju na području kantona – kazao je.

Da bi dijete ostvarilo pravo na mjesečnu naknadu, mora biti ispunjeno nekoliko uvjeta.

- Jedan roditelj podnosi zahtjev i naknada se priznaje na njegovo ime. Uvjet je da on u trenutku podnošenja zahtjeva mora imati prebivalište u BPK minimalno pet godina, te dijete mora imati status novorođenog djeteta – naglasio je Krakonja.

Naš sagovornik ističe da kod djeteta koje ostvaruje to pravo, ono kao obavezno traje do njegove 15 godine života.

- Ono može trajati i duže, sve dok se dijete nalazi na redovnom školovanju, a najkasnije do 27. godine života – dodao je.

Iako se naša država već godinama suočava sa problemom pada nataliteta, drugi kantoni u Federaciji BiH ovakvu mjeru socijalne zaštite nisu uveli. Postoje neke "olakšice" i jednokratne pomoći kod rođenja djeteta, ali roditelji i djeca moraju ispunjavati određene uvjete kako bi na njih ostvarili pravo, a mnoge od njih nisu dugoročnog karaktera.

Prema riječima Valentina Matoševića, direktora Centra za socijalni rad Travnik, kod njih, kao i u drugim kantonima, postoje naknade za porodiljski dodatak.

- On je u iznosu od 50 posto od prosječne neto plaće u posljednjih šest mjeseci. Postoji pravo na dječiji dodatak, ali pravo iz tog dijela socijalne zaštite ne uživaju baš sva djeca, nego samo određene kategorije. Osim toga, postoji i pravo naknade za porodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu, ali bi te osobe prvenstveno trebale ostvariti pravo na dječiji doplatak, pa tek onda pravo na jednokratnu novčanu pomoć, koja se daje naprimjer kroz opremu za novorođenče – kazao je Matošević, objasnivši kako ovo posljednje nije stalno pravo, već se odnosi na određeni jednokratni iznos, ali i po određenim uvjetima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.