open-navfaktor-logo
search
Šehidsko mezarje
U Gornjoj Kalesiji klanjana dženaza za tri žrtve ratnih zločina u Zvorniku
Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović predvodio je dženazu za tri žrtve velikosrpskih ratnih zločina sa područja Općine Zvornik u šehidskom mezarju Gornja Kalesija.
01.06.2022. u 15:42
get url
text

{$galerijaFotografija}

Svoj vječni smiraj na 24. kolektivnoj dženazi šehidima Zvornika i okoline pronašli su: Vehid Mandžo (1967), Hadžira Johić (1927) i Fata Ibrahimović (1926).

- Trideset godina, trideset rana. Ustvari kod nas je jedna rana, ali trideset godina nas režu po istom mjestu bez ikakve anestezije, a nama bi bila pomoć i anestezija da je neko procesuiran i uhapšen zbog počinjenih zločina - ističe Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Općine Zvornik.

Vehid Mandžo radio je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu u Leskovcu (Srbija). Krenuo je preko Zvornika u Goražde gdje su mu živjeli roditelji, ali je na mostu preko rijeke Drine skinut iz autobusa i odveden u fabriku crijepa.

- Kada su došli u Zvornik na mostu su ih razdvajali. Tu su bili zarobljeni tri mjeseca u fabrici crijepa "Bijele vode". Kada su ušli Arkanovci oni su ih pobili - kaže Vehidova sestra Ferida Čišića – Emrić, koja ističe kako njihov otac nije dočekao da pronađe posmrtne ostatke sina dok je njihova majka umrla kada je Vehid imao samo devet mjeseci.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ističe kako su i ranije postojale mogućnosti o novčanim nagradama za one osobe koje bi eventualno otkrile lokalitete masovnih stratišta, ali da je svih ovih godina izostala empatija prema žrtvama i njihovim porodicama.

- Gorak je okus zbog nepostojanja katarze i empatije prema žrtvama. Zbog činjenice da nismo pronašli sve masovne grobnice, sve je to dakle gorak okus koji dolazi na svu bol i patnju žrtava, članova porodica onih koji su ubijeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu - rekao je Salkić.

Još uvijek se traga za oko 445 zvorničkih žrtava. Ahmet Gahrić strahuje da se neće uspjeti u naumu da svaka žrtva dobije svoj vječni smiraj.

- Mi tražimo još sa zvorničke općine od 441 do 445 osoba. Ovdje na ovom prostoru sa ova tri tijela ukupno je smiraj pronašla 801 osoba. Međutim, što se tiče općine Zvornik, mi smo od 1.575 osoba pronašli oko 1.114 - zaključuje Ahmet Grahić, koji podsjeća kako je na lokalitetu Bijeli Potok ubijeno 674 osoba te da je 2003. godine pronađeno 417 posmrtnih ostataka, ali da u proteklih 19 godina nije pronađena ni jedna koščica.

AA-20220601-28040256-28040242-KOLEKTIVNA_DZENAZA_CIVILNIM_ZRTVAMA_AGRESIJE_NA_BOSNU_I_HERCEGOVINU_SA_PODRUCJA_ZVORNIKA.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.