open-navfaktor-logo
search
Gradski prijevoz
U GRAS-u ne znaju kada će uvesti elektonske kartice, što su đaci zahtjeve podnosili do 25. marta?
Nakon što je Faktor objavio informaciju u vezi sa elektronskim sistemom naplate u vozilima GRAS-a, javili su nam se iz Press službe ovog javnog preduzeća. Iako nisu htjeli demantirati da je od 6. aprila trebalo početi korištenje elektronskih kartica, dali su svoje pojašnjenje cijele situacije.
05.04.2022. u 16:06
get url
text

- U navedenom tekstu iznijeti su netačni podaci koji se odnose na početak primjene i korištenja elektronskih kartica u vozilima javnog gradskog prevoza. U zvaničnim saopćnjima KJKP GRAS niti jednom nije naveden datum početka korištenja elektronskih kartica niti nam je poznat izvor netačnih navoda. O tačnom datumu početka primjene elektronskih kartica javnost će, kao i dosada, biti blagovremeno obavještena – stoji u dopsiu iz GRAS-a.

VEZANI TEKST - Od sutra đaci u Kantonu Sarajevo za javni prijevoz moraju koristiti elektronske kartice

Iako smo insistirali da nam kažu kada će se početi koristiti elektronske kartice nismo dobili odgovor. 

Kako je za Faktor nezvanično otkrio jedan od šefova u GRAS-u, sistem naplate trebao je početi 6. aprila za đake, a potom i za ostale kategorije stanovništva. Takav je bio plan unutar GRAS-a, ali će očito rokovi biti probijeni.

Da u GRAS-u nisu uspjeli realizirati ovaj projekat potvrđuju i gostovanja na televizijama i termin za predavanje zahtjeva za elektronske kartice za đake.

- Napominjemo učenike srednjih škola koji to nisu učinili da su do 25. marta obavezni dostaviti dokumentaciju za izradu elektronskih iskaznica. Potrebno je dostaviti fotografiju i GRAS-ovu potvrdu ovjerenu u školi – rekla je 17. marta u emisiji Špica na TVSA Meliha Sabljić iz GRAS-a.

Zašto će učenici biti dužni dostavljati zahtjeve za elektronske kartice do 25. marta, ako one neće biti u funkciji već u aprilu? Sigurno da đacima kartice nisu potrebne da bi se slikali, nego da bi ih koristili u gradskom prijevozu. Zašto je rok bio 25. mart, ako će elektronske kartice početi da se koriste u julu ili augustu ili tek u septembru, kada počinje naredna školska godina.

Postavlja se pitanje i zašto je za studente rok za elektronske kartice 15. april.

Ovo se desi kada na GRAS-ovo stanici uđete u rubriku Elektronska naplata

U kakvom stanju se nalazi GRAS potvrđuje i zvanična stranica na kojoj je u rubrici Aktuelno posljednja vijest objavljena 4. februara. Kao ozbiljna javna firma trebali bi barem stanovnicima Kantona Sarajevo na dnevnoj bazi nuditi najbitnije informacije o javnom gradskom prijevozu, ali očito da im putnici nisu na prvom mjestu.

Kada na istoj stranici uđete u rubriku Elektronska naplata, jednostavno shvatite da ovaj sistem nije u funkciji. Sigurno da za to nisu krivi korisnici GRAS-a, nego ljudi u ovom javnom preduzeću koji su za to zaduženi i koji za to primaju plaću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.