open-navfaktor-logo
search
15 od 28 ruku
U GV-u imaju tijesnu većinu: Da li će SDP prevariti Bogićevića pa se saopćenjima unaprijed "peru"?
Glasanje za gradske vijećnike održano je u četiri gradske općine Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo. Kandidatske liste proslijeđene su Centralnoj izbornoj komisiji BiH na potvrđivanje.
18.02.2021. u 12:18
get url
text

U Starom Gradu tajnim glasanjem izabrani su iz SDA Vedad Deljković (Bošnjak) i Srđan Simović (Srbin), Savez za Stari Grad Vedran Dodik (Hrvat), Muamer Mekić iz SDP-a (Bošnjak), samostalni vijećnik Jasmin Skorupan (Srbin), Almedin Miladin (Bošnjak) iz Naroda i pravde, Seid Škaljić (Bošnjak) iz NBL-a.  

Za gradske vijećnike u Novom Sarajevu izabrani su Bošnjak Elvedin Korora (SDP), Ostali Samir Bejić (Naroda i pravda), Bošnjakinja Mirela Džehverović (Naša stranka), Bošnjakinja Alma Čengić (SDA), Hrvatica Marijela Hašimbegović (Demokratska fronta), Hrvatica Danijela Šahat (Narod i pravda) i Srbin Srđan Srdić, samostalni viječnik.

Općinsko vijeće Novi Grad također je izabralo sedam gradskih vijećnika. To su Bošnjak Adi Škaljić (Naša stranka), Ostali Enisa Spahić (samostalna vijećnica), Bošnjak Bajro Biber (BOSS), Hrvat Drago Jurić (USD), Bošnjak Alem Logo (Narod i pravda), Hrvat Toni Vukadin (Narod i pravda) i Srbin Ratko Orozović (Naša stranka).

I u Općinskom vijeću Centar završili su proceduru izbora gradskih vijećnika. To su: Bošnjakinja Amra Zulfikarpašić (Naša stranka), Bošnjak Jasmin Ademović (Narod i Pravda), Ostali Nihad Uk (Naša stranka), Bošnjakinja Lajla Ćosović (SDA), Srpkinja Biljana Lazarević (Narod i Pravda), Hrvat Željko Majstorović (PZP) i Srbin Dragan Stevanović (SDP).

Prema ovoj računici četvorka ima 15 vijećnika u Gradskom vijeću, a ukoliko im se pridruži i Željko Majstorović iz Platforme za progres imat će 16. Ono što je upitno jeste da li će vijećnik NBL-a iz Starog Grada Seid Škaljić podržati Četvorku, s obzirom da predsjednik ove stranke Ibrahim Hadžibajrić odavno nije zadovoljan radom ove koalicije. Ukoliko Majstorović i Škaljić ne bi podržali Četvorku u Gradskom vijeću, to bi značilo da imaju tijesnu većinu 15 od 28 ruku.

Također, među izabranima je i nekoliko samostalnih vijećnika, kao i vijećnik Saveza za Stari Grad Vedran Dodik, za koje se još uvijek ne zna koju će opciju podržati. Podsjećamo, konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, izbor rukovodstva, gradonačelnika i dogradonačelnika, po nepisanom pravilu, do sada su uvijek bile burne, jer se iz minute u minutu mijenjale većine. 

Bogića Bogićevića SDP predložio za gradonačelnika Grada Sarajeva  

Stoga i ne čudi, što se prije nekoliko dana oglasilo Povjereništvo sarajevskog SDP-a tvrdeći "da se pojedini izabrani dužnosnici na sjednicama Vijeća hvale da će trgovinom utjecaja u Centralnoj izbornoj komisiji BiH izmijeniti model izbora gradskih vijećnika i izmijeniti demokratsku volju". Predsjednik Povjereništva sarajevskog SDP-a je Adnan Šteta. 

VEZANI TEKST - SDP: Upoznat ćemo OHR, tužilaštvo i medije sa pritiscima za izbor gradonačelnika Sarajeva

Međutim, CIK-ova jedina zadaća jeste da potvrdi liste koje su dobili iz općinskih vijeća, te da utvrdi da li su ispoštovane odredbe Statuta Gradskog vijeća. 

Gradsko vijeće, prema Statutu, sastoji se od 28 vijećnika. Svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo bira po sedam delegata u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika. Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao kostitutivnim narodima, pojedinačno bit će garantiran minimum od 20 posto odnosno po šest mjesta u Gradskom vijeću, a grupi ostalih najmanje dva mjesta, bez obzira na izborne rezultate.

Ukoliko se izborom gradskih vijećnika iz reda općinskih vijećnika ne može popuniti minimalan broj zagarantovanih mjesta, gradski vijećnici će biti birani iz reda kandidata sa lista političkih stranaka zastupljenih u općinskim vijećima, a na osnovu izbornih rezultata.

Prema nacionalnoj zastupljenosti ispoštovan je Statut, 13 Bošnjaka po šest Srba i Hrvata te tri vijećnika iz reda ostalih.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća trebala bi biti održana početkom marta, nakon što CIK okonča sve procedure i potvrdi mandate.

Prema onome što je plasirano u medijima, jedini kandidat za gradonačelnika kojeg je predložio SDPBiH je Bogić Bogićević. Dogradonačelnike bi trebali predložiti Narod i pravda i Naša stranka, a za NiP je također rezervisano i mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Kada je riječ o NBL-u, partneru u Četvorki, niti jedno od mjesta u rukovodstvu, barem prema onome što se do sada moglo saznati iz stranačkih kuloara, nije pripalo ovoj stranci. 

Ukoliko Bogićević bude izabran za gradonačelnika, predsjedavajući Vijeća ne smije biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.