open-navfaktor-logo
search
Malo im 300 KM
U HNK održan jednosatni štrajk upozorenja, budžetski korisnici traže jednokratnu pomoć
Koordinacija Sindikata korisnika budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak je održala jednosatni štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva odlukom Vlade HNK da isplati po 300 konvertibilnih maraka (KM) jednokratne pomoći svim budžetskim korisnicima.
05.12.2022. u 12:06
get url
text

Sindikalisti smatraju kako u kantonalnom budžetu ima dovoljno novca da se svima isplati jednokratna novčana pomoć u punom iznosu od 1.080 KM.

Predsjednica Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u HNK Edina Čomić kazala je kako će se štrajk upozorenja u srednjim školama HNK održati zadnji sat u prvoj i zadnji sat u drugoj smjeni.

Ukoliko se Vlada HNK ogluši na njihov zahtjev, članovi sindikata korisnika budžeta HNK održat će protestnu šetnju u petak, 9. decembra.

- Protestnu šetnju smo najavili za petak ukoliko se Vlada ne oglasi. Oni su nama poslali neki dopis koji ni sami ne razumijemo i ne znamo šta im ovo znači. I dalje nas ne pozivaju na pregovore, tako da smo mi za petak najavili protestnu šetnju ukoliko do tada ne sjednemo s njima i postignemo dogovor - kazala je Feni Čomić.

Po njenim riječima, i osnovne škole na području HNK kao i državni službenici i namještenici obustavit će svoj rad na jedan sat.

Kako su ranije kazali iz Koordinacije Sindikata korisnika budžeta HNK, pomoć od 300 KM je minorna, a budžetski korisnici bit će zadovoljni samo iznosom od 1.080 maraka kako je to i predviđeno odlukom Vlade FBiH kao odgovor na inflaciju. Revolt kod sindikalista posebno je izazvala neujednačena isplata u Federaciji BiH.

Podsjetimo, Vlada HNK 12. oktobra donijela je odluka o isplati jednokratne novčane pomoći uposlenicima svih budžetskih korisnika u HNK bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške uposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u iznosu od 300 maraka po uposleniku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.