open-navfaktor-logo
search
Genocid
U Hrvatskom saboru održana komemoracija za žrtve Srebrenice
U Hrvatskom saboru održan je komemorativni skup povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.
06.07.2023. u 14:44
get url
text

Nakon intoniranja himne "Lijepa naša" i minute šutnje za sve žrtve srebreničkog genocida, u maloj vijećnici Hrvatskog sabora okupljenima su se obratili govornici, predstavnici najviših državnih institucija i svjedoci srebreničke tragedije.

Inicijativu za održavanje komemorativnog skupa Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, dala je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Sabor bošnjačkih asocijacija Republike Hrvatske i Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske, a pokrovitelj skupa je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Ureda predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, predstavnici sudske vlasti i vjerskih zajednica te članovi diplomatskog kora.

FOTO: AA

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Sabora Željko Reiner je obraćanju istaknuo kako se "ovim komemorativnim skupom nastoji sačuvati sjećanje, izraziti pijetet i duboko poštovanje prema žrtvama Srebrenice".

- Genocid u Srebrenici predstavlja jedan od najmračnijih događaja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Za samo pet dana velikosrpske snage predvođene generalom Ratkom Mladićem, ratnim zločincem, po direktivama i naređenju drugog ratnog zločinca Radovana Karadžića, izvršili su pokolj na više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, na hiljade žena ubijeno je, zlostavljano i silovano. Ovi ljudi izgubili su život na najbrutalniji način samo zato što su bili Bošnjaci. Najstrašnije je što se sve to dogodilo pred očima civiliziranog svijeta i međunarodne zajednice - poručio je Reiner.

FOTO: AA

Saborska zastupnica više nacionalnih manjina, među njima i bošnjačke, Ermina Lekaj Prljaskaj, istaknula je kako se i ove godine s pijetetom prisjećamo 11. jula 1995., "datuma koji je trajno urezan u naše kolektivno pamćenje, kada je ubijeno više od 8.000 nedužnih civila". Naglasila je kako brojne porodice i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih te kako "za njih ova tragedija nije samo prošlost, već i njihova gorka sadašnjost".

- Srebrenica nam pruža važnu historijsku lekciju da su mržnja i ekstremizam siguran put u tragediju - poručila je Lekaj Prljaskaj.

Okupljenima su se obratili i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske i ministar pravosuđa Ivan Malenica, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Kadro Kulašin te svjedoci srebreničke tragedije Salih Mulalić i Hasan Hasanović.

Hrvatski sabor je 2009. godine proglasio 11. jula kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, a istu odluku iste godine donio je i Evropski parlament te se od tada komemorativni skup održava u Hrvatskom saboru pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.