open-navfaktor-logo
search
Razmatra Vijeće ministara
U institucijama BiH žele korekciju radnog vremena, ne odgovara im više od devet do 17 sati...
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pripremilo je Informaciju o potrebi korekcije radnog vremena u institucijama BiH koja će se naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u srijedu.
19.12.2023. u 08:07
get url
text

Kako nam je pojašnjeno iz Ministarstva civilnih poslova, informacija je sačinjena nakon analize koja je pokazala da većini institucija odgovara promjena radnog vremena tako da bi, umjesto od devet do 17 sati, radili od osam do 16 sati. U Ministarstvu su dodali da je analiza napravljena po zahtjevu Vijeća ministara BiH datom u junu ove godine.

- Od ukupno 84 anketirane institucije, mišljenje su dostavile 62 (73 posto), na osnovu kojih je napravljena analiza koja je upućena na razmatranje Vijeću ministara BiH – naveli su u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Radenko Mirković, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, rekao je da je od tri reprezentativna sindikata na državnom nivou, uključujući ovaj na čijem je čelu, potekla ova inicijativa za korekciju radnog vremena i da je anketa bila prema svim institucijama, odnosno ministarstvima, agencijama...

Kao jedan od razloga je naveo potrebu da se uskladi radno vrijeme s onim u entitetskim institucijama.

- Radno vrijeme od devet do 17, tu se po noći budite, po noći vraćate kući. Bolje je od osam do 16 da ljudi imaju više slobodnog vremena kada dođu kući. I s ekonomske strane ima primjer. Recimo grijanje. U Predsjedništvu BiH službe rade od osam sati, a mi ostali do 17 sati, onda se duže grije – dodao je Mirković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.