open-navfaktor-logo
search
Zvornik
U Jusićima obilježeno 29 godina od strijeljanja 48 bošnjačkih civila
U zvorničkom naselju Jusići obilježena je godišnjica ubistva 48 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su na današnji dan 1992. godine pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Malešić nakon odvođenja strijeljali u susjednom naselju Malešić.
27.05.2021. u 17:16
get url
text
Jusići, godišnjica stradanja
Jusići, godišnjica stradanja

- Prvo su nam počeli granatirati naselje, nakon što su ušli u Jusiće palili su nam kuće, odveli su 48 muškaraca i dvije žene. Nešto malo muškaraca se krilo u šumama. Odmah su u selu ubili oko dvadeset muškaraca, a ostale su strijeljali u Malešiću. Naše stanovnike su ubijale komšije – izjavio je za Fenu Hazim Mustafić, preživjeli mještanin Jusića.

Obilježavanju uz poštivanje epidemiloških mjera prisustvovali su i predstavnici boračkih udruženja, porodica nestalih žrtava, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović i predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Muzijet Kahrimanović.

- Skoro tri decenije porodice ubijenih tragaju za istinom. Nažalost, još niko nije osuđen. Mi se nadamo da će pravda stići, međutim vrijeme je na strani zločinaca. Bez obzira što su poznati zločinci, imamo žive svjedoke, pravosuđe je veoma sporo i neki od počinitelja ovog zločina su umrli – izjavio je za Fenu ministar Ahmetović.

Za napad na Jusiće u kojem je ubijeno i nestalo više desetina osoba bošnjačke nacionalnosti, optuženi su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Vlado Ristanović i Milan Mijić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Teritorijalne odbrane Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS-a.

Na teret im je stavljeno da su od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih formacija, učestvovali u organizovanim napadima na civilno stanovništvo u Jusićima, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatvaranjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine. S njima je optužen i Dušan Spasojević protiv koga je postupak razdvojen jer je u bjekstvu.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.