open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
U kafićima skuplja kafa, mladi nezadovoljni, Marko kaže: Mi studenti u toku dana popijemo više kafa, ne samo jednu
U Banoj Luci poskupjela je kafa, pa ako odlučite da je popijete u nekom od ugostiteljskih objekata u gradu, ubuduće ćete morati izdvojite više novca.
10.02.2024. u 11:20
get url
text

Kako pišu Nezavisne, cijene ovog toplog napitka su više od 0,2 do 0,5 KM po šolji, zavisno od lokala u koji se odlučite sjesti.

Iznenađen novim cijenama bio je i Marko J. koji kafu pije u pauzi između predavanja u kafićima u blizini kampusa.

- Iskreno, nove cijene su me baš šokirale. Iako je poskupljenje od 20 ili 30 feninga, i na prvu ne djeluje mnogo, ipak je značajno, pogotovo za nas studente. Mi u toku dana popijemo više kafa, a ne samo jednu - kaže Marko J.

Kako ističe, iako je poskupljenja očekivao, nadao se da do toga neće doći.

- Ovo nije prvi put da kafa poskupljuje otkako studiram. U posljednjih nekoliko godina cijena je rasla nekoliko puta, ako se dobro sjećam, a nadam se da do toga više neće dolaziti - navodi on.

Igor P. također kaže da je primijetio da je cijena kafe u kafićima porasla.

- Po mom mišljenju, ovo je očekivano, s obzirom na to da ovdje sve poskupljuje i ne vidi se kraj tome. Ali, svakako da nije opravdano. Evo, navešću jedan banalan primjer koliko je sve otišlo u krajnost. Cijene kafe u pojedinim kafićima, bar što sam ja uspio da primijetim, tek odnedavno su počele da se određuju po drugačijim principima - kazao je Igor.

Kako je rekao, u kafiću gdje svaki dan pije kafu, cijena produžene bez ičega ili kratkog espresa je 2,3 KM, a kafe s mlijekom ili šlagom 2,5 KM.

- Možda to rade zbog poskupljenja mlijeka, zaista ne znam. Onda, u drugom lokalu gdje izlazim, cijena svih vrsta kafe je 2,2 KM ili dvije KM - navodi Igor.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma entiteta RS "Horeca", kaže da je došlo do poskupljenja ovog toplog napitka.

- Mi sad u ovom periodu sakupljamo sredstva da bi smo očuvali ovaj broj radnika koje imamo, povećanjem plaće i zaustavljanjem radnika da ne idu na sezonski rad. Kafa je najprodavaniji proizvod u kafićima, te je preko nje najlakše doći do novca koji je potreban da se radnik zadrži - kazao je Kurtinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.