open-navfaktor-logo
search
Zahtjev SDA i NBL-a
U Kalesiji i dalje sve pod znakom pitanja, Kulanić ili Džafić: CIK naredio novo brojanje glasova za načelnika
Centralna izborna komisija BiH naredila je danas Glavnom centru za brojanje, ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima u Kalesiji za nivo načelnika. 
08.12.2020. u 15:43
get url
text

Zahtjeve su uputili SDA i NBL.

Također, naređeno je i ponovno brojanje glasova za nivo Općinskog vijeća Kalesija na 18 redovnih biračkih mjesta. 

VEZANI TEKST - Kulanić tvrdi: Ja sam novi načelnik Kalesije, dokazat ću da je Džafić manipulacijama došao do glasova

Prema utvrđenim rezultatima izbora održanih 15. novembra, u Kalesiji je sa jedan glas razlike pobijedio kandidat SDA Zijad Kulanić. On je dobio 5.579 glasova, a njegov protukandidat iz NBL-a Sead Džafić 5.578.

Nakon što je CIK utvrdio izborne rezultate, reagirao je Džafić koji tvrdi da Kulanić nije mogao biti kandidat, te da je kao rukovodeći državni službenik prekršio zakon.

U saopćenju NBL-a navedeno je da "Kulanić nije postupio po Izbornom zakonu, nego je i prema CIKBiH uputio potpisanu izjavu u kojoj je pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću rekao da nije državni službenik, iako je iz rješenja o njegovom postavljenju jasno vidljiv njegov status u Organu uprave".

- Na ovaj način kandidat Zijad Kulanić je počinio krivično djelo što bi u pravnoj državi bilo sankcionisano i kaznom zatvora – ustvrdili su iz NBL-a.

Potom se oglasio i Kulanić, koji tvrdi da nije prekršio odredbe Izbornog zakona BiH, uz poruku da je on novi načelnik Kalesije, te da će dokazati da je Džafić izbornim manipulacijama došao do glasova.

Ponovno brojanje glasova počinje danas u 17 sati u Glavnom centru za brojanje u Zetru i mogu mu prisustvovati akreditirani stranački posmatrači. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.