open-navfaktor-logo
search
Tuga u Krajini
U Kamičanima u Kozarcu ukopano 68 prijedorskih žrtava: Braća, očevi sa sinovima...
Nakon kolektivne dženaze, koja je ranije danas klanjana na stadionu Vedro polje u Hambarinama, kod Prijedora, posmrtni ostaci 86 žrtava ukopani su u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica
20.07.2019. u 15:01
get url
text

U Šehidskom mezarju Kamičani u Kozarcu, klanjana je kolektivna dženaza i ukopano 68 žrtava iz tog mjesta kod Prijedora, a koji su ubijeni prije skoro 27 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci uglavnom ekshumirani na Korićanskim stijenama. Radi se uglavnom o žrtavama koje su ubijene 1992. godine i koje su prošle logore Omarska, Keraterm, Manjača, Trnopolje...

Nakon kolektivne dženaze, koja je ranije danas klanjana na stadionu Vedro polje u Hambarinama, kod Prijedora, posmrtni ostaci 86 žrtava ukopani su u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica.

Najveći broj žrtava, 68 njih, ukopano je u Šehidskom mezarju Kamičani dok su ostali ukopani u Šehidskim mezarjima Čarakovo, Hambarine, Bišćani, Skela, Rizvanovići te Šehidskom mezarju Dabovci u Kotor Varoši.

Danas su ukopani i otac i sin Hajrudin i Jasmin Elezović, braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović.

Zajedno su ukopani i otac i sin Šerif i Zafir Bajrić te braća Zulić, Mirsad i Suad, braća Jakupović, Armin i Dedo, braća Grabić Mustafa i Vejsil, te braća Sivac, Nedžad i Edin.

{$galerijaFotografija}

U Prijedoru je '90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Još uvijek se traga za blizu 500.

Ubijeni Prijedorčani ekshumirani su, prema podacima iz aprila ove godine, na 489 lokacija, koje su najvećim dijelom na području općine Prijedor. Međutim, posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana ekshumirani su i na području deset susjednih općina, ali i u susjednim zemljama.
 

20190720_2_37433094_46233694.jpg
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.