open-navfaktor-logo
search
Podaci iz januara
U kampovima u BiH 2.040 migranata, van njih zimu provodi 367
Trenutno je u privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini smješteno oko 2.040 migranata iz različitih zemalja. Van kampova, u napuštenim objektima i pansionima boravi 367 migranata, podaci su iz januara ove godine.
06.02.2022. u 18:59
get url
text

U Prihvatnom centru Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva boravi oko 220 migranata. To su uglavnom porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje.

Većina migranata smještenih u ovom kampu su iz Afganistana, uglavnom maloljetnici bez pratnje. Međutim, u kampu se nalaze i porodice iz Iraka i Irana, nešto malo iz Sirije, sa Kube i iz Gvineje.

Azra Ibrahimović - Srebrenica, kamp menadžer Ušivak ispred Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kazala je da je ova organizacija zajedno sa Službom za poslove sa strancima i Društvom Crvenog križa BiH uradila brojanje migranata izvan centara. Podaci su ažurirani u januaru ove godine.

- Van zvaničnih privremenih prihvatnih centara se nalazi oko 367 migranata. Brojanje je urađeno u sedam kantona u Federaciji BiH i pet regija u Republici Srpskoj. Oni su uglavnom smješteni po napuštenim objektima i pansionima. To su lokacije koje nisu adekvatne za smještaj ovih ranjivih kategorija. Većina su muškarci samci, ali ima prisutnih i žena i djece. Identificirana je i jedna trudnica - izjavila je Ibrahimović - Srebrenica.

Trenutno je u kampovima u Bosni i Hercegovini smješteno oko 2.040 migranata.

- Mjesta ima sasvim dovoljno, kampovi nisu popunjeni - istakla je Ibrahimović - Srebrenica.

Istakla je da je najviše migranata smješteno u Privremenom prihvatnom centru Blažuj.

- Što se tiče PPC Ušivak, mi trenutno imamo 220 migranata smještenih ovdje. To su uglavnom porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje. U ovom momentu imamo 86 maloljetnika bez pratnje. Situacija je zadovoljavajuća. Uvjeti u kampu su dobri. Raspolažemo sa dovoljnom količinom i odjeće i obuće, tople zimske odjeće, deka, svaka smještajna jedinica ima svoje grijanje. Svi žive u uslovima koji su zadovoljavajući i neophodni za ovo doba godine - pojasnila je Ibrahimović - Srebrenica.

Broj migranata u kampu je smanjen u odnosu na isti period prošle godine.

- Brojke su znatno manje. Kretanja tokom zimskih mjeseci su smanjena zbog veoma niskih temperatura i otežanog kretanja. Znamo da se veliki broj njih kreće pješke, kroz nepristupačne terene, tako da je ovo sigurno period godine koji ne pogoduje njihovom kretanju. Oni koji su tu čekaju povoljnije uslove da bi krenuli dalje. Većina migranata smještenih u ovom kampu su iz Afganistana, uglavnom maloljetnici bez pratnje. Međutim, među porodicama većina ih je iz Iraka, zatim iz Irana, nešto malo iz Sirije, sa Kube i iz Gvineje - kazala je Ibrahimović - Srebrenica.

Hasna Zemhi iz Tunisa u Bosni i Hercegovini je već tri godine. Tu je rodila četvrto dijete.

- U Bosnu i Hercegovinu sam došla 2019. godine. Iz Tunisa smo došli u Srbiju, a zatim u Bosnu i Hercegovinu. Tu sam rodila četvrto dijete. Dječak je rođen dok smo bili u Bihaću. Ima godinu i sedam mjeseci - ispričala je Zemhi.

Prema njenim riječima, u kampu imaju najosnovnije stvari. Međutim, u Bosni i Hercegovini ne planiraju ostati. Želja je da pronađu posao u čemu do sada nisu uspjeli.

- U Bosni i Hercegovini smo jedan izvjestan period, međutim, ne planiramo ostati. Temeljni problem zbog kojeg ovdje ne bismo ostali je nemogućnost da nađemo posao. Plan je da idemo dalje. Cilj nam je Francuska, ali bismo prvobitno željeli da odemo u Njemačku - dodala je Zemhi.

Mansour Amini je prošao dug put iz Irana do Bosne i Hercegovine.

- Tu sam sa suprugom i dvoje djece. Stigli smo prije pet mjeseci. Iran sam napustio zbog političke situacije. Na putu iz Irana do BiH, prošao sam kroz Tursku, Grčku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru. Odnos grčke policije prema migrantima mogu da usporedim sa odnosom iranskih vlasti sa manjinskim zajednicama. Kada smo prešli iz Turske u Grčku računali smo da smo ušli u Evropsku uniju koja je sinonim za ljudska prava. Međutim, odnos grčkih vlasti prema migrantima je katastrofalan - pojasnio je Amini.

Taha Younus je u BiH došao iz Iraka.

- Tu sam oko 1,5 godinu. Oko sedam godina sam na putu. U Bugarskoj sam bio 1,7 godina, zatim sam dvije godine bio u Srbiji. U ovom kampu je sve dobro. Toplo je i imamo hranu - rekao je Younus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.