open-navfaktor-logo
search
Jedan optuženi u bolnici
U Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovo odgođen početak suđenja Senaidu Memiću i ostalima
U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutros je ponovo odgođen početak suđenja bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću i njegovim saradnicima, a koji se potvrđenom optužnicom Tužilaštva KS terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
15.01.2024. u 13:30
get url
text

Današnje ročište otkazano je jer se jedan od optuženih nije pojavio u sudnici, a radi se o Adnanu Ćenanoviću, koji je, kako se moglo čuti, u bolnici.

Naredno ročište zakazano je za 19. februar.

Početak suđenja već je jednom odgađan početkom decembra prošle godine, kako je tada rečeno iz Suda, na zahtjev i Tužilaštva i odbrane. 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u julu prošle godine je podiglo, a Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Ilidža Senaida Memića, Ljiljane Eterović, stručne savjetnice za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Adnana Ćenanovića, Azre Mulaosmanović, stručnih saradnika za poslove urbanizma te građevinskih općinskih inspektora Amira Arnautovića i Sanje Čizmedžić.

Svih šestero terete se za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

{$galerijaFotografija}

Memiću i ostalima na teret je stavljeno da su od 2015. do 2017. godine, suprotno Regulacionom planu i propisima, omogućili investoru stambeno-poslovnog objekta Panamera izgradnju sedam spratova, iako su prvobitno bila odobrena četiri.

Prema optužnici, Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović su u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje postupali po uputama Memića te sačinjavali nezakonite dozvole koje je on, u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

U optužnici se navodi da je slično povećavanje broja spratova bilo i sa investitorom Malak Group, koji su gradili hotel, a o čemu je Detektor ranije izvještavao.

Optuženima je na teret stavljeno da su vlasniku ugostiteljske radnje Bistro Brajlović na Ilidži omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.

IMG_20240115_133330.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.