open-navfaktor-logo
search
Protekla 24 sata
U Kantonu Sarajevo 16 novozaraženih koronavirusom
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testirane 683 osobe. Od COVID-19 infekcije oporavilo se sedam osoba, nije bilo preminulih.
13.07.2021. u 10:09
get url
text

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 21 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 11, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 10. Na respiratoru i na kiseoničkoj podršci disanju nalaze se dvije osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 71 aktivan slučaj COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 658 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.737 osoba zaraženih koronavirusom i 51.379 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je devet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 51 pacijent i nije bilo transporta na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 254 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 120 poziva, a obavljen je 31 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana na Zetri je aplicirano 1.813 doza vakcina. Danas je planiran nastavak revakcinacije građana AstraZeneca i Pfizer vakcinama, kao revakcinacija vakcinom Sinovac uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH. Također će biti organizirana i vakcinacija onkoloških pacijenata.

Iz Ministarstva zdravstva KS podsjećaju građane da, u slučaju da ne dobiju termin za revakcinaciju AstraZenecom putem Informacionog sistema ZZO-a, treba da dođu u Zetru na dan koji je, prema navedenom planu, određen za njihovu revakcinaciju.

Zbog sprečavanja stvaranja gužvi ispred Zetre i visokih temperatura zraka, mole građane da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

U protivnom će biti vraćeni, kako bi štitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu i budu prinuđeni da čekaju zbog onih koji su došli bez poziva.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Služba za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.