open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
U Kantonu Sarajevo 22 novozaraženih, u bolnicama 37 osoba
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 665 uzoraka. 
11.08.2021. u 10:24
get url
text

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 18 građana. Nije bilo smrtnih slučajeva.

Trenutno je na bolničkom liječenju 37 pacijenata, od kojih njih 23 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 18 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 19. Nema pacijenata na respiratoru, dok dva pacijenta koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 138 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 876 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.159 osoba zaraženih koronavirusom i 51.730 izliječenih.Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 21, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 34.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 100 pacijenata, od kojih nijedan nije transportovan na bolničko liječenje.Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 277 PCR briseva. Covid-pozivni centar zabilježio je 101 poziv, a obavljeno je i 27 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.240 doza vakcina. I danas se na Zetri nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

- S obzirom na pojavu delta soja koronavirusa i njegovu visoku zaraznost, u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima u kojima nije moguće održati fizičku distancu, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama u kojima je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi i ovakvih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS, saopćila je Press služba KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.