open-navfaktor-logo
search
COVID-19
U Kantonu Sarajevo 25 novozaraženih, preminula jedna osoba
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 577 uzoraka.
23.08.2021. u 10:56
get url
text

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od COVID-19 infekcije oporavila su se 22 naša građanina. Jedna osoba je preminula.

Trenutno je na bolničkom liječenju 50 osoba, od kojih njih 39 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nalaze se 23 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" ih je 27. Nijedan pacijent nije na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 272 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 1.054 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 53.563 osobe zaražene koronavirusom i 51.996 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 39, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 65.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 118 pacijenata, a niko od njih nije upućen na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 269 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 37 poziva, a obavljeno je i 60 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.
U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 435 doza vakcina. U ovom vakcinalnom centru nastavljaju se "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.
Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Press služba KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.