open-navfaktor-logo
search
Zavod za javno zdravstvo
U Kantonu Sarajevo 28 novozaraženih koronavirusom, oporavile se 22 osobe
Prema biltenu Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 694 uzorka.
19.08.2021. u 09:59
get url
text

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavila su se 22 građanina. Nije bilo smrtnih slučajeva.

Trenutno je na bolničkom liječenju 50 pacijenata, od kojih njih 32 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 29 pacijenata, a na liječenju u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" ih je 21.

Dva pacijenta su na respiratoru, dok tri koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 196 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 977 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.359 osoba zaraženih koronavirusom i 51.876 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 28, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 47.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - ponavljaju ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 113 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 273 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 114 poziva, a obavljeno je i 49 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri su aplicirane 1.363 doze vakcina.

I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.