open-navfaktor-logo
search
22 oporavljenih
U Kantonu Sarajevo 52 novozaraženih koronavirusom, preminula jedna osoba
Prema biltenu Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 746 uzoraka.
22.08.2021. u 11:00
get url
text

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 25 građana. Nažalost, desio se i jedan smrtni ishod u liječenju.

Trenutno je na bolničkom liječenju 45 pacijenata, od kojih njih 33 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 21 pacijent, a na liječenju u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" ih je 24.

Jedan pacijent je na respiratoru, dok ih pet koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 270 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 1.064 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.538 osoba zaraženih koronavirusom i 51.974 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 39, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 64.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - ponavljaju i danas ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 113 pacijenata, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 275 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 98 poziva, a obavljeno je i 75 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 828 doza vakcina.

I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Press služba KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.