open-navfaktor-logo
search
55 oporavljenih
U Kantonu Sarajevo 73 novozaraženih koronavirusom, preminula jedna osoba
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 73 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 861 uzorka, saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.
27.08.2021. u 10:22
get url
text

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 55 građana. Prijavljen je i jedan smrtni slučaj.

Trenutno je na bolničkom liječenju 81 pacijent, od kojih je 53 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 44 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" ih je 37.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih osam koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 422 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 1.434 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.887 osoba zaraženih koronavirusom i 52.166 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 66, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 109.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - ponavljaju ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 259 pacijenata, od kojih su dva transportovana na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 425 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 143 poziva, a obavljena su i 93 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.637 doza vakcina, i to na Zetri 1.889, te 748 na novootvorenim vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Trnovo.

I danas se na Zetri nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na novootvorenim vakcinalnim punktovima u pomenute četiri općine omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, iznad 18 godina, bez prethodne najave.

- Bitno je napomenuti da građani moraju doći na revakcinaciju na onaj punkt na kojem su primili prvu dozu - naglašavaju iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Iz ovog ministarstva i dalje upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji, uz molbu da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.