open-navfaktor-logo
search
COVID-19
U Kantonu Sarajevo 75 novooboljelih, preminula jedna osoba
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 838 uzoraka, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.
26.08.2021. u 10:22
get url
text

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 39 građana. Nažalost, desio se i jedan smrtni slučaj.

Trenutno je na bolničkom liječenju 71 pacijent, od kojih je 50 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 40 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" ih je 31. Jedan pacijent je na respiratoru, dok ih petoro koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 405 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.339 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.814 osoba zaraženih koronavirusom i 52.111 izliječenih.Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 61, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 101.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - ponavljaju ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 178 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu.Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 460 PCR briseva. Covid-pozivni centar zabilježio je 144 poziva, a obavljeno je i 78 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.859 doza vakcina, i to na Zetri 2.202, te 657 na novootvorenim vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Trnovo. I danas se na Zetri nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na novootvorenim vakcinalnim punktovima u pomenute četiri općine omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, iznad 18 godina, bez prethodne najave.

- Bitno je napomenuti da građani moraju doći na revakcinaciju na onaj punkt na kojem su primili prvu dozu - naglašavaju iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Iz ovog ministarstva i dalje upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji, uz molbu da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.