open-navfaktor-logo
search
Sporo čišćenje
U Kantonu Sarajevo i dalje zagađen zrak
Koncentracije zagađujućih PM10 materija na većini mjernih mjesta u Kantonu Sarajevo i danas prelaze granične vrijednosti za epizodu Upozorenje, a najviše vrijednosti u 14 sati zabilježene su u Ilijašu, te na Bjelavama, Otoci i u Vogošći, saopćila je Služba za informisanje KS.
12.12.2023. u 16:37
get url
text

Prema mjerenjima u 14 sati, vrijednosti PM10 u Ilijašu iznose 147 mikrograma po metru kubnom čestica. Na mjernoj stanici Bjelave vrijednosti PM10 iznose 125 mikrograma po metru kubnom, te na Otoci 123 i u Vogošći 94.

Vremenske prilike nisu stabilne, ali sporo teče čišćenje kotlinskih dijelova Kantona Sarajevo. Koncentracije zagađujućih materija se tokom dana mijenjaju različito u pojedinim područjima, zbog njihovih geografskih specifičnosti, ali i različitih lokalnih izvora zagađenja.

Prema večernjim satima, ponovo se očekuje temperaturna inverzija, uz slab vjetar, usljed čega će doći do povećanja rasta čvrstih čestica, navodi se.

- I dalje važe zdravstvene preporuke da se izbjegava boravak na otvorenom, pogotovo u ranim jutarnjim i večernjim satima, posebno za osobe s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, stariju populaciju, trudnice i mlađu djecu. Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo na snazi je epizoda Upozorenje, uz primjenu interventnih mjera - saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.