open-navfaktor-logo
search
Posljednji podaci
U Kantonu Sarajevo još 162 novozaraženih koronovirusom, šest osoba preminulo
Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 162 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 966 uzoraka.
30.10.2021. u 11:00
get url
text

U istom periodu, od COVID-19 infekcije se oporavilo 118 osoba. Šest pacijenata je preminulo od posljedica ove bolesti. Trenutno su na bolničkom liječenju 153 pacijenta, od kojih su 143 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post Covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 15,69 posto.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 85 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 68. Na respiratoru je sedam osoba. Isti broj pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 14 na kiseoničkoj podršci disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.485 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.674 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 63.312 osoba zaraženih koronavirusom, te 60.353 izliječenih.

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 154, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 256 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 306 pacijenata, od kojih je osam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 689 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 491 poziv, a obavljena su i 202 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. U toku proteklog dana, date su 1.053 doze vakcina, i to: 628 u Zetri i 425 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

U Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.