open-navfaktor-logo
search
Odlučeno
U Kantonu Sarajevo od sutra važe samo mjere Federalnog kriznog štaba, pročitajte koje su
U Kantonu Sarajevo od ponedjeljka, 28. juna, na snazi će biti samo one higijensko-epidemiološke mjere koje je donijela Vlada Federacije BiH.
27.06.2021. u 10:41
get url
text

Ovakav zaključak je donijela Vlada KS s obzirom na to da rok važenja kantonalnih mjera istječe u ponedjeljak.

Kako je obrazložio ministar zdravstva KS Haris Vranić, trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je zadovoljavajuća i ne zahtijeva primjenu oštrijih mjera od onih koje je donijela Vlada FBiH, te će se one primjenjivati u narednom periodu.

- Poručio je da se epidemiološka situacija u Kantonu kontinuirano prati, te da će se shodno procjeni epidemioloških rizika mjere revidirati i eventualno pooštravati - saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Zbog širenja korone na svadbi: Policija u Metkoviću raspisala potjernicu za mladencima

A mjere koje je donijela Vlada FBiH na sjednici 16. juna, između ostalog, podrazumijevaju nošenje maski preko usta i nosa u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra.

Nošenje maski obavezno je i na otvorenom ukoliko nije moguća distanca od dva metra. Građani moraju nositi masku na autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim, minibuskim stajalištima, peronima i pijacama, te na ostalim mjestima gdje je veća fluktuacija stanovništva.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su:

- djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme s disanjem zbog hroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, osobe s
oštećenjem sluha,
- učenici osnovnih škola od 1. do 5. razreda tokom obavljanja nastave u učionicama,
- sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu;
- članovi iste porodice koji na otvorenom prostoru ne ostvaruju distancu od 2 metra.

U zatvorenom je dozvoljeno okupljanje maksimalno 50 ljudi, a na otvorenom maksimalno 100 ljudi, uz distancu od dva metra. 

Imaju i određeni izuzeci. Tako se dozvoljava organiziranje i većih okupljanja, do 150 osoba u zatvorenom i 300 osoba na otvorenom, pod uvjetom da to omogućava veličina prostora, te da učesnici skupa imaju negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o prebolovanom COVID-19, ne stariju od 6 mjeseci, ili potvrdu o završenom cijepljenju.

Sve naredbe Federalnog kriznog štaba možete pročitati ovdje.

Sve važeće preporuke Federalnog kriznog štaba možete pročitati na ovom linku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.