open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
U Kantonu Sarajevo opada broj novozaraženih, nema evidentiranih slučajeva sezonske gripe
Predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na današnjoj press konferenciji iznijeli su posljednje informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS.
20.11.2020. u 10:35
get url
text

Prema riječima Kemala Beganovića, člana Kriznog štaba KS, u posljednjih 48 sati obrađena su 2.103 uzorka, od kojih je 522 pozitivno na koronavirus, a uzorci su uzeti u vremenskom periodu od 15. do 19. novembra.

- U posljednja 24 sata obrađeno je 1.094 uzorka, od kojih je 282 pozitivno. Trenutno je hospitalizirano 185 osoba, od čega se 78 pacijenata nalazi u izolatoriju Podhrastovi, dok je u Općoj bolnici smješteno 107 pacijenata. Na respiratoru na Podhrastovima nalaze se četiri pacijenta, a iz bolnice je otpušteno 17 pacijenata – kazao je Beganović.

Dodao je da je bitno napomenuti da se trend pada broja novozaraženih nastavlja.

- Danas je, u odnosu na broj novozaraženih, veći broj oporavljenih i oporavljeno je 477 osoba – istakao je.

Analizirana je situacija sa COVID-19 od početka pandemije i prema zbirnim podacima, od 20. marta do 16. novembra, u KS su zabilježena 15.924 slučaja zaraze koronavirusom.

- U mjesecu julu smo u prosjeku dnevno imali 11,5 novozaraženih osoba, augustu 47,9, septembru 23,3 osobe, dok od oktobra evidentiramo pogoršanje situacije i tada smo imali u prosjeku 142 novozaražene osobe, a najviše ih je bilo u drugoj polovini oktobra i novembru. Najveći broj novootkrivenih slučajeva bio je 4. novembra – 850 i tada su sa radom na analizi uzoraka počele i privatne laboratorije – objasnio je.

Beganović je kazao i to da je od 10. novembra zabilježen trend usporavanja, te je dnevni prosjek bio 380 novozaraženih.

- Što se tiče broja koji govori o potenciji virusa, odnosno koliko jedan zaraženi zarazi novih osoba, broj je 14. oktobra bio najviši i iznosio je 1,96, što znači da je jedna zaražena osoba virus prenosila na skoro dva čovjeka, znači da se duplalo. To je do 16. novembra opalo i iznosilo je 0,81. Situacija je sada stabilna, broj novozaraženih opada i drži se ispod jedan. Pada broj novozaraženih, a raste broj oporavljenih – naglasio je.

Od početka epidemije koronavirusa obrađeno je ukupno 76.463 uzoraka, a virus je potvrđen kod 15.924 osoba.

- U Federaciji se radi i monitorin seznoske grupe. To se prati od 40. sedmice tekuće, do 20. sedmice naredne godine. Trenutno u KS, na sreću, još nije registrovana pojava sezonske grupe, što je s obzirom na prisutnu epidemiju koronavirusa dobra situacija – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.