open-navfaktor-logo
search
Preminula jedna osoba
U Kantonu Sarajevo potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, 11 oporavljenih
Laboratorijskom analizom 308 uzoraka, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom. U istom periodu od Covid-infekcije se oporavilo 11 osoba, a jedna osoba je preminula.
23.06.2021. u 10:58
get url
text

Od pomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 31 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 14, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 17. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja je otpušteno pet osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 149 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 829 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.630 osoba zaraženih koronavirusom i 51.197 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je šest, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi devet.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 54 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje, na KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 60 briseva, a sa ovim brojem na drive-in punktu i u Covid-ambulantama ukupno je uzeto 249 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 146 poziva proteklog dana, a obavljeno je i 130 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Doma zdravlja KS obrazložili su da je revakcinacija građana Pfizer vakcinama prolongirana na nekoliko dana. Očekuje se da će ove vakcine danas stići Zavodu za javno zdravstvo FBiH, koji će ih poslati Agenciji za lijekove BiH na provjeru, a nakon toga će vakcine biti distribuisane KS-u. Poručuju građanima da nema razloga za zabrinutost, jer će odmah po prijemu vakcina biti nastavljena revakcinacija. Ističu da se druga doza Pfizer vakcine, shodno uputama proizvođača, može aplicirati i do šest sedmica od prve vakcinacije. O ponovnom početku i terminima revakcinacije građani će biti blagovremeno obaviješteni putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Press služba KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.