open-navfaktor-logo
search
COVID-19
U Kantonu Sarajevo potvrđeno pet novih slučajeva zaraze, oporavilo se 14 osoba
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, testirano je 452 naših sugrađana, a od COVID-19 infekcije oporavilo se 14 osoba.
24.06.2021. u 12:11
get url
text

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Od spomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 40 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 24, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" njih 16. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja su otpuštene četiri osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 140 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 815 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.635 osoba zaraženih koronavirusom i 51.211 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je pet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi osam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 58 pacijenata, od kojih je po jedan transportovan na KCUS i Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzet je 61 bris, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeto 237 briseva za PCR testiranje.

Covid-pozivni centar je zabilježio 146 poziva, a obavljeno je i 127 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da je danas u Zetri planirana revakcinacija samo onkoloških pacijenata.

Prema informacijama iz Doma zdravlja KS, revakcinacija građana Pfizer vakcinama prolongirana je nekoliko dana, do okončanja provjere ovih vakcina u Agenciji za lijekove BiH. Napominjemo da, shodno uputama proizvođača, druga doza Pfizer vakcine može se aplicirati i do šest sedmica od prve vakcinacije.

O terminima revakcinacije građani će biti blagovremeno obaviješteni putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Press služba KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.