open-navfaktor-logo
search
Nema preminulih
U Kantonu Sarajevo tri nova slučaja zaraze koronom, oporavilo se sedam osoba
Proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena tri nova nova slučaja zaraze koronavirusom, testirano je 397 naših sugrađana, a od Covid-19 infekcije oporavilo se sedam osoba.
27.06.2021. u 09:46
get url
text

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Od pomenutog broja novozaraženih, jedna osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega je u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 17 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu četiri, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 13. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja je otpuštena jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 124 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 773 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.646 osoba zaraženih koronavirusom i 51.238 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi sedam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 45 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 79 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeto 229 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 40 poziva, a 133 razgovora sa pacijentima su obavljena putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kako je saopšteno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, danas neće biti vakcinacije u Zetri. Sutra se nastavlja revakcinacija onkoloških pacijenata kao i vakcinacija pripadnika Ministarstva sigurnosti BiH.

Revakcinacija građana Pfizer vakcinama prolongirana je nekoliko dana, do okončanja provjere ovih vakcina u Agenciji za lijekove BiH. O terminima revakcinacije građani će biti blagovremeno obaviješteni putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.