open-navfaktor-logo
search
Dva vakcinalna punkta
U Kantonu Sarajevo za sedam dana protiv morbila vakcinisano više od 1.500 djece
U proteklih sedam dana, u Kantonu Sarajevo je vakcinisano više od 1.500 djece MMR vakcinom, koja štiti od morbila kao i zaušnjaka i rubeole.
01.02.2024. u 20:05
get url
text

VEZANI TEKST - Skočibušić o pojavi morbila: Pozivam sve roditelje da dovedu svoju djecu u vakcinalne centre

Iz Vlade KS zahvaljuju roditeljima koji su se odazvali pozivu i doveli svoju djecu na vakcinaciju, prepoznajući njenu važnost kao jedinu metodu zaštite djece od ozbiljnih infekcija.

Pozvali su i roditelje nevakcinisane djece da to učine, jer je to najviše što mogu uraditi za svoju djecu, spriječiti širenje bolesti i moguće teže komplikacije u slučaju obolijevanja.

Podsjećamo, nakon pojave slučajeva infekcije virusom morbila u TK, a poslije i u Sarajevu, u četvrtak prošle sedmice su otvorena dva posebna punkta za vakcinaciju MMR vakcinom pri Domovima zdravlja Vrazova i Saraj Polje. Na ova dva punkta, kao u i redovnim predškolskim dispanzerima, nastavit će se vršiti imunizacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

- Najbolje što možete učiniti za svoju djecu jeste da ih vakcinišete i to je jedino što se može uraditi da se spriječe širenje i teži oblici bolesti - poručio je i ovaj put resorni ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

Kako bi se olakšalo djeci i roditeljima zbog organizacije za vakcinaciju, resorna ministarstva odgoja i obrazovanja i zdravstva KS dogovorila su da će djeca školskog uzrasta koja prime vakcinu, taj dan biti oslobođena od nastave.

Također, Ministarstvo odgoja i obrazovanja je izdalo instrukciju da se produži rok za dostavu ljekarskih uvjerenja za upis u vrtić i školu, tako da roditelji radi toga ne moraju voditi djecu u Domu zdravlja i stvarati gužvu, te rizikovati prijenos infekcije.

Po riječima ministra zdravstva KS Enisa Hasanovića, epidemiološka situacija u vezi sa infekcijom morbilama u Kantonu Sarajevo je pod kontrolom, te trenutno ne iziskuje dodatne mjere kao što su zatvaranje odgojno-obrazovnih ustanova.

Naveo je da je u proteklih sedam dana u Kantonu Sarajevo vakcinisano više djece nego u ostatku FBiH, a što je istaknuto i na današnjem sastanku u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, uz očekivanja da će imunizacija intenzivno biti nastavljena, uz još bolji odziv naših sugrađana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.