open-navfaktor-logo
search
Upaljeni svi meteoalarmi
U Kantonu Sarajevo zbog visokih temperatura povećan broj intervencija ekipa Hitne pomoći
Zbog ekstremno visokih temperatura zraka, na terenu je zabilježeno nešto više slučajeva kolapsnih stanja, što je bilo za očekivati sa ovakvim temperaturama - kazao je Feni dr. Edin Jusufbegović, specijalista urgentne medicine u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. 
17.07.2023. u 12:12
get url
text

On je upozorio da hronični bolesnici, imunokompromitirane osobe, trebaju redovno da uzimaju terapiju, te da oni koji brinu o pacijentima koji ne mogu o sebi da brinu sami, moraju povesti računa da pacijenti terapije uzimaju u adekvatnim količinama i u skladu sa njihovim vitalnim parametrima.

Jusufbegović je istakao da građani trebaju, koliko im dozvoljavaju prilike da izbjegavaju izlaganje visokim temperaturama, jer su se upalili svi meteoalarmi.

- Potrebno je uzimati što više tečnosti. Jako su veliki nevidljivi gubici na znojenje mimo izmokravanja, tako de se moraju uzimati velike količine tečnosti da bi se to kompenzovalo. Onog momenta kad izgubimo mogućnost znojenja i gubljenja toplote znojenjem, dobijamo toplotni udar što je po život opasno stanje - kazao je dr. Jusufbegović.

Preporuka je i da stanovništvo treba da ukoliko je moguće izbjegava izlaganje visokim temperaturama, direktnom sunčevom zračenju koje može dovesti i do sunčanice, opekotina kože.

- Potrebno je kretanje svesti na minimum, uzimati puno tečnosti i to obične vode. Ne uzimati gazirane i slatke sokove, samo običnu vodu i eventualno razmutiti u vodi neke rastvore za rehidraciju, koje ustvari imaju isti sastav kao infuzija, koji su izotonični, koji se vrlo brzo apsorbuju u digestivnom traktu - kazao je Jusufbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.