open-navfaktor-logo
search
Uložili veto
U Klubu Bošnjaka uvjereni da Izborni zakon RS-a neće "opstati"
AUTOR: M. R. S.
17.05.2024. u 19:32
get url
text
Sa sjednice Vijeća naroda RS-a
Sa sjednice Vijeća naroda RS-a
FOTO: VNRS
Izborni zakon RS-a, kojeg je usvojila Narodna skupština RS-a, neće "opstati", uvjeren je Alija Tabaković, delegat Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a.
Klub Bošnjaka pokrenuo je proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona RS-a koja će, najvjerovatnije, doći do Ustavnog suda RS-a.
Vijeće naroda RS-a jučer nije postiglo saglasnost o pokrenutom postupku zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, te je po proceduri potrebno da se ovo pitanje razmotri i na Zajedničkoj komisiji NSRS-a koja, očekuje se, neće postići saglasnost.
Tabaković je kazao da će Ustavni sud RS-a, sudeći po dosadašnjoj praksi, odbiti veto Bošnjaka, ali da će se ići ka Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.
- Mogućnosti Kluba Bošnjačka u Vijeću naroda su iscrpljene. Ali mnogo je funkcionera koji se mogu obratiti apelacijom Ustavnom sudu BiH. Ima Željko Komšić kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Kemal Ademović kao član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić koji je član rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta BiH, apelaciju može podnijeti devet zastupnika – ponovio je Tabaković.
Rekao je da nisu razgovarali ni s kim od ovih zvaničnika i ne zna ima li spremna eventualna apelacija, ali je uvjeren da će se neko obratiti Ustavnom sudu BiH.
Cijeni i da će Izborni zakon RS-a "pasti".
- Dosad se ova materija nije tretirala u Narodnoj skupštini RS-a pa nema ranijih iskustava, ali s obzirom na to da je njom razvlaštena Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, ovaj zakon je antiustavan i najvjerovatnije će pasti na Ustavnom sudu BiH – dodao je Tabaković.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.