open-navfaktor-logo
search
Projekti
U kolektivnim centrima u Brčko distriktu trenutno 700 osoba, kada će dobiti svoj stan
U kolektivne i alternativne smještaje koji se nalaze u šest mjesnih zajednica na području Brčko distrikta BiH trenutno je stambeno zbrinuto 700 osoba. U okviru projekta CEB ovi stambeni objekti administrativno će biti zatvoreni te pretvoreni u sistem neprofitnog stanovanja.
14.07.2023. u 16:05
get url
text
Kolektivni centar u Brčkom
Kolektivni centar u Brčkom

- Alternativni smještaji se nalaze u mjesnim zajednicama Brka, Prutače, Ivici, Bukvik, Grbavica i Cerik. Od 695 osoba koje su registrovane kao korisnici ovog vida stanovanja je 39 porodica koje se vode kao raseljene osobe, tri porodice imaju status izbjeglica, dok su ostali korisnici ovih smještaja evidentirani kao osobe u stanju socijalne potrebe - rekao je vršilac dužnosti šefa Odjeljenja za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Amir Softić.

Prema njegovim riječima, Vlada Brčko distrikta je preuzela na sebe odgovornost da se kroz projekat CEB 2 izgradnjom novih stambenih jedinica radi na zatvaranju alternativnog smještaja koji se nalazi u Prutačama.

- Trenutno imamo otvorenu nabavku za izgradnju 60 stambenih jedinica u Prutačama čija procijenjenja vrijednost iznosi nešto više od 4,5 miliona KM, dok je Vlada Brčko distrikta u kapitalnom budžetu za ove namjene izdvojila oko 1,8 miliona KM - dodao je Softić, te dodao da bi otprilike u isto vrijeme sljedeće godine trebali predati stambene jedinice krajnjim korisnicima.

Softić kaže da se, s obzirom da se projekat CEB 2 privodi kraju, trenutno vode razgovori o tome da se pokrene novi projekat CEB 3 kako bi i ostalih pet kolektivnih centara u Brčkom, te alternativne smještaje koji se nalaze u ostatku BiH zatvorili te pretvorili u sistem neprofitnog stanovanja.

Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja redovno vrši kontrolu u ovim naseljima kako bi eventualno utvrdili da li postoje određene nepravilnosti, odnosno zloupotreba stanovanja. Također, u saradnji s ostalim nadležnim institucijama vrši se i održavanje ovih objekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.