open-navfaktor-logo
search
Neriješen spor
U Komisiji za koncesije BiH oprečni stavovi o presudi Suda BiH: Šta će biti s hidroelektranama na Drini
Ne postoji više zajednička komisija za koncesije formirana da riješi spor između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta RS po pitanju gradnje hidroelektrana na Drini jer je Sud Bosne i Hercegovine poništio rješenje o njenom imenovanju.
22.02.2022. u 07:43
get url
text

Ovo tvrdi Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine, koji je dobio presudu Suda BiH o sporu kojeg je on pokrenuo na sastav zajedničke komisije za koncesije.

Time, prema njegovim riječima, zasad nema ko da rješava spor nastao jer je bh. entitet RS dodijelio koncesije za hidroelektrane na Drini mimo države Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Bez pomaka na rješavanju spora zbog hidroelektrana na Drini, čeka se Sud BiH

Zajednička komisija za koncesije formirana je od članova Komisije za koncesije BiH i Komisije za koncesije RS-a, nakon zahtjeva Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. No Šehagić je uložio prigovor jer, kako je tvrdio, sastav zajedničke komisije ne zadovoljava ni teritorijalnu ni nacionalnu zastupljenost. Problem je bio što je šest članova te zajedničke komisije bilo s teritorije RS-a i tek jedan iz FBiH, i pri tome je riječ o pet Srba i po jednom Bošnjaku i Hrvatu. Sve je stiglo do Suda BiH, koji je prije nekoliko dana donio presudu.

- Suština je postignuta. Rješenje o imenovanju zajedničke komisije je poništeno i naloženo je da Komisija za koncesije ponovi proceduru. Znači ne postoji više ta zajednička komisija – dodao je Šehagić.

Kazao je da će on sada tražiti da, iz zdravstvenih razloga, više ne bude član ni eventualno nove zajedničke komisije.

S obzirom na to da ni Komisija za koncesije BiH nije potpuna i da je i postojećim članovima istekao mandat, Šehagić je istakao da se nada da će sada konačno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine provesti konkurs i da će biti imenovana nova i potpuna državna Komisija.

S druge strane, Milomir Amović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH, tvrdi da se Sud BiH nije bavio imenovanjem zajedničke komisije već se bavio procedurom rješavanja prigovora kojeg je Šehagić uputio na sastav komisije.

- Trebali smo njegov prigovor odbiti kao neosnovan, a ne odbaciti kao neosnovan. Pravnici će vidjeti šta dalje, hoćemo li trebati donijeti novo rješenje o prigovoru Šehagića – dodao je Amović.

Sud BiH o Komisiji za koncesije BiH

Sud BiH o Komisiji za koncesije BiH

Sud BiH o Komisiji za koncesije BiH

Odluka Suda BiH

Ustavni sud BiH je dao šest mjeseci roka da Komisija za koncesije BiH riješi spor između BiH i RS-a zbog hidroelektrana na Drini. Taj rok istječe sredinom godine. Istovremeno je Ustavni sud BiH na sjednici 2. decembra 2021. godine naložio Sudu BiH da hitno riješi spor kojeg je pokrenuo Šehagić.

Rečeno je i da će Ustavni sud BiH prije odlučivanja o privremenoj mjeri zabrane gradnje hidroelektrane Buk Bijela sačekati presudu Suda BiH, koja je sada i stigla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.