open-navfaktor-logo
search
Živio dostojanstveno
U Kozarcu klanjana dženaza Taibu Foriću kome je Vojska RS-a ubila oca, brata, suprugu, četiri sina i snahu
Na mezarju Kamičani kod Kozarca, u Bosni i Hercegovini, danas je klanjana dženaza Taibu Foriću, čovjeku kome su u ratu pripadnici Vojske Republike Srpske ubili osam članova najuže porodice: oca, brata, suprugu, četiri sina, i snahu u 9. mjesecu trudnoće.
14.02.2024. u 18:50
get url
text

Taib Forić je i pored toga živio dostojanstveno i prkosno, vratio se na svoju zemlju i u svoj Kozarac, a potom obnovio imanje i nastavio živjeti na zemlji svojih pradjedova.

Dženazu je predvodio i emotivnim govorom se od rahmetli Taiba oprostio imam džemata Kamičani, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac i kućni prijatelj Amir ef. Mahić.

Na početku svoga obraćanja podsjetio je prisutne koliko je vrijedna osoba koja se nalazi pred njima.

- Ne znam da li će nam se ikada više pružiti prilika da klanjamo dženazu i da dotaknemo tabut jednog ovakvog insana. Mi smo se poredali u safove da klanjamo dženazu šehidskom sinu, šehidskom ocu, šehidskom suprugu i šehidskom svekru.

Sve mu je šehidsko, a on ponosan, dostojanstven, častan i uspravan hodio poslije svih njihovih tragedija i ubistava od strane onih koji su mrzili i njega i njegovu porodicu i ovaj narod - kazao je Mahić.

Prenio je prisutnima nekoliko lijepih uspomena na Taiba, kao i jedan njegov amanet kojeg je ostavio.

- Mi jesmo danas posebno tužni, jer kada je nekada konstatovao da nema djece, ja bih mu govorio: Taibe, mi smo svi tvoja djeca. Učio je Allahu dove da preseli bez da ikoga optereti sa sobom i Allah mu je uslišao dovu i s nogu je preselio svome Gospodaru. Imao je i jednu želju i mi ćemo mu je ispuniti, a ostala mu je jedna velika briga za ovu vjeru, narod i domovinu.

I posljednji njegovi razgovori sa rodbinom i komšijama je bio o brizi o ovim pomenutim vrijednostima. Zato je ta njegova briga naš amanet. Njemu su sve poubijali i uništili, ali nije odustao. Zato, niko od nas nema pravo da odustane od svoje vjere, svoga naroda i svoje domovine - zaključio je Mahić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.