open-navfaktor-logo
search
Otvoren 2020.
U krugu državnog zatvora pojavilo se klizište
U krugu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH, odnosno državnog zatvora koji se nalazi u Vojkovićima, pojavilo se klizište.
04.06.2023. u 22:30
get url
text

VEZANI TEKST - Državni zatvor traži 1,6 miliona KM za humaniji tretman zatvorenika, planira drugu osmatračnicu, nema ni prve

Zbog ovoga je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH zatražio da iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine bude odobreno 500.000 KM kako bi klizište bilo sanirano. U istom prijedlogu zatraženo je i 250.000 KM za izgradnju druge osmatračnice.

- Donošenjem ove odluke rješava se problem klizišta u krugu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, kojim je usljed stalnog slijeganja tla značajno ugrožena stabilnost izgrađenih objekata Zavoda. U cilju podizanja nivoa sigurnosti potrebno je osigurati i dodatna sredstva za izgradnju druge osmatračnice sa zadnje strane Zavoda – piše u predloženoj odluci.

Siniša Perković, upravnik ovog zavoda, kazao nam je da su uradili geološka ispitivanja, kao i izvedbeni projekat sanacije klizišta i sada očekuju sredstva.

On je rekao da ne zna zašto se pojavilo klizište i je li ili nije sve dobro urađeno kada je u pitanju projekat izgradnje zatvora, ali i da je garancija istekla prije nekoliko godina.

- Ja sam došao kasnije, imamo sada problem i rješavamo ga – dodao je Perković.

Koji su objekti ugroženi, kada se pojavilo klizište, da li se znalo da postoji dok je zatvor građen i da li je prije same gradnje zatvora provjeravano tlo, pitali smo i u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine iz kojeg je pak rečeno da odgovor pripremaju u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija BiH.

Predložena odluka Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH

Predložena odluka

Gradnja zatvora, nazivanog i bosanskohercegovački Alkatraz, počela je 2014. godine, a završena krajem 2017. Zatvor je otvoren u julu 2020. godine. Ministar pravde BiH u dva prethodna mandata bio je Josip Grubeša, ali ga nismo uspjeli dobiti na telefon.

O projektu izgradnje državnog zatvora na web stranici Ministarstva pravde BiH je navedeno da su "urađeni brojni pripremni radovi, kakve zahtijeva jedna kapitalna investicija, od obimnih tehničkih i građevinskih radova, uključujući izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izradu testnih bunara, do brojnih drugih aktivnosti".

Zatvor je, prenosili su tada mediji, građen po najvišim svjetskim i evropskim standardima.

Za njegovu izgradnju je izdvojeno skoro 40 miliona eura. Finansiran je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU-a iznosile su 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je bila dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.