open-navfaktor-logo
search
Oporavilo se 19 ljudi
U KS 27 novozaraženih, u Zetri jučer vakcinisano 1.218 osoba
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testiranih 513 osoba potvrđeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od Covid-19 infekcije oporavilo se 19 građana.
10.08.2021. u 09:41
get url
text

U istom periodu nije bilo smrtnih ishoda u liječenju infekcije ovim virusom.

Trenutno je na bolničkom liječenju 58 pacijenata, od kojih njih 23 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 38 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 19.

Nema pacijenata na respiratoru, kao ni na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 134 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 843 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.137 osoba zaraženih koronavirusom i 51.712 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 20, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 34.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima u kojima nije moguće održati fizičku distancu, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama u kojima je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi i ovakvih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - ponavljaju ključne preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 106 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzet je ukupno 251 PCR bris.

Covid-pozivni centar zabilježio je 124 poziva, a obavljena su 73 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.218 doza vakcina.

I danas se na Zetri nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.