open-navfaktor-logo
search
Nakon 15. maja
U KS čekaju da im sa nivoa FBiH objasne kako će raditi GRAS, vrtići, kafane...
Federalni štab civilne zaštite najavio je ponovno pokretanje gradskog sabraćaja u Sarajevu, otvaranje vrtića, kafana, ali još se ne zna pod kojim uvjetima i kakve mjere će se primjenjivati. 
12.05.2020. u 09:30
get url
text

Zbog toga ništa novo nam nije mogla reći ni Nihada Glamoč, komandatica Štaba civilne zaštite KS, koja očekuje naredbe sa nivoa FBiH jer oni su jedini ovlašteni da ih donose, a kantonalni krizni štabovi to provode.

- Na federalnom nivou prave se upute pa i za ponovno pokretanje GRAS-a najvjerovatnije iza 15. maja, a oni još nisu objelodanili na koji način će se građani ponašati prilikom ulaska u vozila GRAS-a, koliko će ih moći ući u tramvaj. Znam sigurno da će se morati poštovati razmak između putnika u vozilima GRAS-a – kaže Glamoč.

Najavljeno je i otvaranje vrtića, a ništa se ne zna, od datuma do toga kako će se djeca smjestiti u vrtiće, šta je obaveza, pod kojim uvjetima.

- Koliko znam i otvaranje vrtića najvjerovatnije bit će poslije 15. maja. Radit će se sa manjim grupama djece, a i za to čekamo naredbu sa federalnog nivoa – kaže Glamoč.

Kretanje starijih osoba od 65 godina ostaje ponedjeljkom, srijedom i petkom.

- Imamam informaciju da će se u ove dane starije osobe moći kretati u toku cijelog dana. Utorak, četvrtak i subota također ostaju dani kada se mogu kreetati djeca do 18 godina i za njih će biti produženo na cijeli dan. Mislim da u maju učenici neće krenuti u osnovne i srednje škole i o tome se još ništa nije razgovaralo. Isto se odnosi i za fakultete - pojašnjava Glamoč.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.