open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
U KS COVID-19 javlja se sporadično; Dr. Pošković-Bajraktarević: Izolacija kao obavezna mjera je ukinuta
Trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo, kada je riječ o prehladi, gripi i COVID-19, zadovoljavajuća je.
13.12.2023. u 18:51
get url
text

Ukupno u KS od početka 2023. godine do danas prijavljeno je 245 slučajeva COVID-19, podatak je kojeg smo dobili iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Nije evidentiran nijedan potvrđeni slučaj gripe, a prema riječima dr. Aide Pošković-Bajraktarević, specijaliste epidemiologije, zabilježena su 3.244 slučaja akutnih respiratornih infekcija (ARI) i 520 bolesti sličnih gripi.

 

Dr. Aida Pošković-Bajraktarević 

- U KS ima oboljelih od COVID-19 i uvidom u posljednje podatke kroz bilten zaražnih bolesti Zavoda, u prosjeku je to oko tri slučaja sedmično. Znači, COVID-19 u KS za sada se javlja sporadično. Simptomi COVID-19 infekcije su: povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, kratak dah, opća slabost, bolovi u mišićima, a ponekad se javljaju i glavobolja te grlobolja - navodi sagovornica.

Pandemija izazvana COVID-19 u cijelom svijetu ukinuta je proteklog ljeta, a s njom, kako dodaje epidemiologinja, i sve mjere zaštite koje su se sprovodile kroz naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

- Mjere koje se mogu i dalje provoditi u cilju sprečavanja širenja COVID-19 i svih ostalih respiratornih infekcija su preporuke da se nosi maska, a ukoliko je osoba bolesna, treba ostati kod kuće do izlječenja.

Kada je riječ o izolaciji kao obaveznoj mjeri u vrijeme pandemije i ona je, podsjeća epidemiologinja, ukinuta.

- Sada se COVID-19 tretira kao i sve ostale respiratorne infekcije, kao što su gripa, prehlada... - dodaje Pošković-Bajraktarević.

Kako bi se spriječilo obolijevanje i širenje respiratornih infekcija, iz Zavoda za javno zdravstvo KS dali su sljedeće preporuke građanima:

- izbjegavati gužve, skupove i zatvorene prostore,

- brisati maramicom nos i usta kod kašljanja ili kihanja, nakon korištenja maramicu baciti u smeće i oprati ruke,

- prati ruke često sapunom i vodom jer to smanjuje rizik prenošenja virusa,

- ako sapun i voda nisu dostupni, koristiti sredstva na bazi alkohola,

- izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta jer rukom sa zagađene površine može se prenijeti virus u oči, usta ili nos,

- izbjegavati bliski kontakt sa bolesnim osobama na način da udaljenost bude barem jedan metar,

- ne posjećivati bolesnike, ukoliko nije neophodno,

- ako se pojavi bolest - ostati kod kuće i ograničiti kontakt sa drugim osobama te održavati higijenu okoline - čišćenje, provjetravanje prostorija i dezinfekcija površina.

Na kraju iz Zavoda apeliraju na građane da se vakcinišu protiv gripe, ali i COVID-19, posebno osobe starije životne dobi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.