open-navfaktor-logo
search
Opao broj vakcinisanih
U KS nema nijedan slučaj morbila, ali ima velikog kašlja među školskom djecom
U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo do sada nije potvrđen nijedan slučaj morbila u narodu poznatih još kao i krzamak, ospice, male boginje.
10.01.2024. u 19:21
get url
text

No ne znači da će i ostati tako, kaže dr. Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS, s obzirom na to da je u prethodnim godinama pandemije COVID-19, smanjen broj vakcinisane djece MRP vakcinom.

- Nažalost, obavezni program vakcinacije je trpio zbog pandemije i aktivnosti antivakserskog lobija. Kazala bih da je situacija neizvjesna. S obzirom na to da se morbili lako prenose, a da bismo izbjegli epidemiju, stopa imunizacije mora biti 95 posto. KS je daleko od toga. Mi smo 2018. i 2019. godine imali epidemiju sa 900 i nešto prijavljenih oboljelih i jedan smrtni slučaj. Vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu, hoće li doći do transmisije - istakla je Kurtagić-Pepić.

Dr. Emina Kurtagić-Pepić

No velikog kašlja ima. Posljednje sedmice prošle godine prijavljeno je sedam slučajeva. Za ovu godinu, prema riječima Kurtagić-Pepić, još nema podataka.

- Uglavnom se radi o školskoj djeci i jednom dojenčetu. I ovo je posljedica pada broja imunizirane djece DTPa četverovalentnom, odnosno petovalentnom vakcinom. Zasad je tako, nadam se da će i ostati, najveći problem je kad obole mala djeca i trudnice - navodi.

Kaže kako se veliki kašalj dokazuje antigenski, a serologija je dosta skupa.

- PCR test se radi u toku, a serologija nakon preležane bolesti.

Kod oboljelih se na početku javljaju iscjedak iz nosa i očiju i blago povišena temperatura i kašalj, koji se kasnije pojačavaju kako bolest napreduje.

Pojavljuju se karakteristični napadi kašlja, praćeni iznenadnim dubokim dahom i zvukom nalik na podrigivanje. Napadi kašlja su najčešći noću, a prati ih, kaže epidemiologinja, i povraćanje.

- Zarazne bolesti se javljaju ciklično, naročito u sredinama koje imaju problema sa imunizacijom. Situacija je još pod kontrolom u KS, ali sve dok ne bude kazni za one koji nisu imunizirani, možemo očekivati i povećanje broja oboljelih i epidemije - kazala je Kurtagić-Pepić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.