open-navfaktor-logo
search
Povećan upit za imunizaciju
U KS potvrđena tri slučaja morbila, oboljela djeca iz istog vrtića nisu vakcinisana
U Kantonu Sarajevo potvrđena su tri slučaja oboljelih od morbila (krzamak), kazao nam je doc. dr. sc. Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS.
23.01.2024. u 14:20
get url
text

- Prema podacima koje smo dobili od Zavoda za javno zdravstvo KS, a oni su kontaktirali Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje se radi PCR obrada i serologija, troje djece sa područja općine Novi Grad pozitivno je na morbile. Djeca su predškolskog uzrasta iz istog vrtića i nisu vakcinisana - naveo je Spahić.

Dodao je da je sada na Zavodu za javno zdravstvo KS hoće li proglasiti epidemiju koja je u KS bila i 2019. godine. 

- Imamo povećan upit roditelja za imunizacijom MRP vakcinom. Sve ide preko našeg Call centra i pedijatrijskih dispanzera. S obzirom da imamo deficit pedijatara, sa resornim ministarstvom vidjet ćemo da li je moguće da i kolege iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" pomognu sa imunizacijom. Postotak imunizacije u KS je vrlo nizak, zato se obolijevanja i javljaju. Kompletna imunizacija u KS kreće se oko 40 posto, a kada je riječ o MRP vakcini, u prošloj godini imali smo svega 23 posto imuniziranih - naglasio je Spahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.