open-navfaktor-logo
search
Dnevni presjek
U KS proteklog dana bez preminulih od koronavirusa, troje novozaraženih
U Kantonu Sarajevo potvrđena su u posljednja 24 sata tri nova slučaja zaraze koronavirusom, testirano je 338, a od COVID-19 infekcije oporavilo se osam osoba. U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica te infekcije.
28.06.2021. u 11:34
get url
text

Na bolničkom liječenju je trenutno 35 pacijenata i to na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo 22, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 13. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku podršku disanju. U protekla 24 sata, s bolničkog liječenja otpuštena je jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 119 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji su, trenutno, 754 osobe. Od početka pandemije, u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.649 osoba zaraženih koronavirusom i 51.246 izliječenih.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednjih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi sedam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 25 pacijenata, niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 62 brisa, a ukupno su na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeta 163 brisa za PCR testiranje.

Covid-pozivni centar zabilježio je 46 poziva, a obavljeno je 118 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopćavaju da će danas u Zetri biti nastavljena revakcinacija onkoloških pacijenata, kao i vakcinacija pripadnika Ministarstva sigurnosti BiH.

- Još traju provjere pristiglih Pfizer vakcina u Agenciji za lijekove BiH. Nakon toga će biti nastavljena revakcinacija. O terminima revakcinacije građani će biti blagovremeno obaviješteni, putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija - saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima za saradnju i mole ih da nastave poštivati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.