open-navfaktor-logo
search
Susreti
U maju trilateralni sastanak o autoputu Sarajevo-Beograd
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Kocom.
12.02.2020. u 16:23
get url
text

Mitrović je nakon sastanka novinarima kazao da je sa turskim ambasadorom razgovarao o brojnim pitanjima sa posebnim fokusom na saradnju dvije zemlje u oblasti infrastrukturnih projekata.

-Ono što je svakako u ovom trenutku aktuelno je saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine na razvoju infrastrukturnih projekata. Kada kažem infrastruktura, to je pitanje projekta autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd. To je uglavnom i bila tema ovog sastanka. Turskog ambasadora sam upoznao koliko je to odmaklo, šta se uradilo do sada i kakvi su daljnji planovi. Prije svega, u ovom trenutku što smo mi mogli reći je da je dio autoputa od Kuzmina do Bijeljine u poodmakloj fazi i to je dio projekta koji je dogovorila Republika Srbija zajedno sa BiH i sa Turskom, tako da taj dio uglavnom ide - kazao je Mitrović.

Istakao je kako bi bilo veoma dobro da se temeljito prati realizacija ovog projekta koji je, kako je rekao, bitan za mnoge zemlje u regionu.

-Ono što je turskog ambasadora interesovalo je šta je dalje urađeno sa onim dijelom autoputa od Bijeljine, Brčkog, Tuzle prema Sarajevu, onda od Sarajeva preko Pala, Višegrada prema Srbiji. To su stvari koje su bile vrlo bitne. Pričali smo o detaljima. Pričali smo i o bilateralnom sastanku koji je održan prošle godine u Beogradu između tri predsjednika i dogovorili smo se da bi bilo rješenje da se prati realizacija ovog projekta koji je zaista veliki i koji je vrlo značajan kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za cijeli Balkan, Srbiju, Evropu - rekao je Mitrović.

Podsjetio je i na trilateralni sastanak koji bi se trebao održati u maju, dodajući kako je dogovoreno da tehnička delegacija prati realizaciju ovog memoranduma.

-Mislim da je već dogovoreno između predsjednika, da se u maju ponovo održi jedan trilateralni sastanak, a isto tako dogovorili smo se u međuvremenu da se održi jedan sastanak na ministarskom nivou koji bi definisao određene stvari, operativne, gdje bi se definisala određena tehnička pitanja i formiranje tehničke delegacije koja bi pratila realizaciju ovog memoranduma ili sporazuma o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd. Bili smo tu uglavnom saglasni. U interesu je i Turske i BiH i Srbije i cijelog regiona da se ovaj dio što se tiče infrastrukturnih projekata što prije započne raditi i naravno, da se završi - kazao je Mitrović.

Turski ambasador danas se sastao i sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem, te su razgovarali o bilateralnim odnosima i saradnji BiH i Republike Turske u vezi sa NATO-om, te evropskim integracijama BiH. Zajednički je ocijenjeno da dvije zemlje imaju jako dobre bilateralne odnose i da će u predstojećem razdoblju nastaviti s dijalogom i dobrom saradnjom.

Dogovoren je nastavak političkih konsultacija između dvaju ministarstva vanjskih poslova na svim nivoima, te najavljeno da će Brkić i njegov turski kolega uskoro u Sarajevu održati bilateralne konsultacije. Brkić je izrazio zahvalnost Turskoj na inicijativi za izgradnju putne komunikacije Sarajevo-Beograd-Sarajevo, pomoći u obnovi zgrade Ambasade BiH u Ankari, te lično ambasadoru na angažmanu u BiH.

Također je istaknuo da Turska pruža bezrezervnu podršku Bosni i Hercegovini u euroatlantskim integracijama, kako kroz bilateralnu saradnju tako i lobiranjem za BiH unutar NATO-a. Informirao je o budućim koracima BiH kada je u pitanju NATO, te podvukao da proces euroatlantskih integracija BiH nije stao i da se kreće u pravom smjeru.

Također je informirao ambasadora o prvom vanjskopolitičkom prioritetu BiH - evropskim integracijama, te su razmijenjena mišljenja o novoj metodologiji pristupnih pregovora EK. Brkić je pozdravio održavanje samita EU-Zapadni Balkan koji je planiran za početak maja u Zagrebu pod hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU i koji će biti dobra prilika da se razgovara o očekivanjima i otvore nove perspektive proširenja EU.

Koc je istaknuo da je napredak BiH na euroatlantskom putu, za koji postoji snažna Turska podrška, bitan za sigurnost i stabilnost regije, što se pokazalo i tokom migrantske krize. Također je istaknuo da će Turska nastaviti ohrabrivati svoje investitore da ulažu u BiH, jer ekonomska stabilnost doprinosi općoj stabilnosti i sigurnosti, a sigurnost regije zapadnog Balkana za Tursku je od velikog značaja, saopćeno je iz MVP-a BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.