open-navfaktor-logo
search
Crveni križ
U Međugorju smješteno 18 izbjeglica iz Ukrajine, u narednim danima očekuje se dodatni priliv
U pansionu u Međugorju smješteno je 18 osoba izbjeglih iz Ukrajine, četiri žene i 14 djece.
05.03.2022. u 14:02
get url
text
Izbjeglice iz Ukrajine s predstavncima Crvenog križa FBiH

Njih su obišli predstavnici Crvenog križa Federacije BiH.

- Kroz razgovor su izrazili veliku zahvalnost Crvenom križu i građanima na gostoprimstvu i podršci - saopćeno je iz Crvenog kriza FBiH.

Naveli su da su na terenu konstantno predstavnici Crvenog križa općine Čitluk koji izbjeglicama, uz koordinaciju sa sekretarom Crvenog križa Hercegovačko-neretvanskog kantona, pružaju značajnu pomoć.

- U cilju što boljeg odgovora na aktuelnu situaciju održan je i koordinacijski sastanak između federalnih, kantonalnih i općinskih predstavnika Crvenog križa na kojem su dogovorene aktivnosti u narednim danima kada se očekuje dodatni priliv izbjeglica iz Ukrajine - istakli su iz Crvenog križa FBiH.

Kazali su da će, osim humanitarne pomoći i psihosocijalne podrške, pružiti usluge testiranja na COVID-19 putem antigen testova, prilikom dolaska novih izbjeglica, a prije samog smještaja kako bi se preveniralo potencijalno širenje zaraze.

Podsjetili su da je aktivan humanitarni broj 17023 putem kojeg građani mogu donirati dvije KM za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.