open-navfaktor-logo
search
Ubijeni u Bratuncu
U Memorijalnom centru "Veljaci" danas dženaza za tri žrtve zločina
Bit će ukopani Rifet (Rešo) Salihović, rođen 1949. godine, zatim Šemso (Hamid) Zukanović, rođen 1949. godine te Munir (Hamed) Tahić, rođen 1971. godine
12.05.2019. u 08:18
get url
text
Memorijalni centar Veljaci
Memorijalni centar Veljaci

U Memorijalnom centru "Veljaci" danas će biti obavljen ukop i klanjana 13. kolektivna dženaza za tri identifikovane civilne žrtve zločina počinjenih u Bratuncu tokom proteklog rata.

Kako je u petak saopćeno na pres-konferenciji u Tuzli, bit će ukopani Rifet (Rešo) Salihović, rođen 1949. godine, zatim Šemso (Hamid) Zukanović, rođen 1949. godine te Munir (Hamed) Tahić, rođen 1971. godine.

Član Organizacionog odbora za organizaciju kolektivna dženaze, bivši logoraš Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac, izrazio je nezadovoljstvo intenzitetom identifikacija žrtava, pozvavši nadležne da u narednom periodu poduzmu ozbiljne korake kako bi se proces identifikacija priveo kraju, a traganje za ratnim zločincima nastavilo.

- Ove godine kopamo samo tri žrtve. Njihove porodice su sve uništene, ostali su im samo bliži rođaci živi, a koji žive vani. Obećali su da će doći na ukop u Bratunac. Njihova tijela su pronađena na području Srebrenice. Za još oko 30 posto ubijenih tragamo - rekao je Ahmetović.

Kako je naveo, sada se govori o otkrivanju velike grobnice na lokalitetu Ada, gdje je napravljena šljunkara.

- Kosti sada pronalazimo u pijesku i šljunku. Nadamo se da će ove godine doći do otkrivanja te grobnice - ističe Ahmetović.

Na pres-konferenciji je rečeno i da se bošnjačko stanovništvo u tom dijelu BiH još suočava sa zločinačkom ideologijom Radovana Karadžića, negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca. Rezultat takvog stanja u društvu je sve veća radikalizacija prilika i provođenje kontinuirane diskriminacije Bošnjaka.

Bošnjaci bosanskoga Podrinja svake godine u maju obilježavaju Dane sjećanja na genocid u Bratuncu, a najznačajniji događaj je kolektivna dženaza 12. maja, kada se u Memorijalnom kompleksu "Veljaci" okupljaju članovi porodica i prijatelji ubijenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.