open-navfaktor-logo
search
Kolektivna dženaza
U Memorijalnom centru Veljaci u nedjelju će biti ukopane tri civilne žrtve agresije
Tog dana bit će ukopani Rifet (Rešo) Salihović (1949), Šemso (Hamid) Zukanović (1949) i Munir (Hamed) Tahić (1971)
10.05.2019. u 12:09
get url
text

U nedjelju, 12. maja 2019. godine u Memorijalnom centru Veljaci bit će obavljen ukop i klanjana 13. kolektivna dženaza ubijenim civilima Bratunca.

Tog dana bit će ukopane tri civilne žrtve masovnih zločina počinjenih u Bratuncu tokom agresije 1992-1995. godine: Rifet (Rešo) Salihović (1949), Šemso (Hamid) Zukanović (1949) i Munir (Hamed) Tahić (1971).

Program počinje u 12 sati defileom počasnog voda OSBiH i polaganjem cvijeća, a nakon toga će biti intonirana himna BiH. Hor Medžlisa IZ-a Bratunac izvest će Ilahiju Veljaci, nakon čega će uslijediti učenje Kur'ana, te čitanje poruka žrtava genocida. U 13.15 sati bit će klanjan podne-namaz, a dženazu u 13.25 sati predvodit će muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. U 13.35 predviđeno je iznošenje tabuta, a u 14 sati učenje na kaburu.

Dan ranije, u subotu, predviđeno je polaganje cvijeća na Gradski stadion, posjeta logoru za žene u staroj zgradi i logoru u Fiskulturnoj sali O.Š. "Branko Radičević", bacanje ruža u Drinu sa Ljubovijskog mosta, obilazak masovne grobnice Redžići i tevhid za šehide Konjević Polja, koji će početi u 13 sati.

U 16.00 sati planiran je ispraćaj tabuta ispred Komemorativnog centra Tuzla, a u 18.00 njihov doček u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci. 

Član Organizacionog odbora za organizaciju kolektivna dženaze, bivši logoraš Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac, rekao je danas novinarima u Tuzli da nije zadovoljan brzinom identifikacije žrtava, te pozvao nadležne da u narednom periodu poduzmu ozbiljne korake kako bi se proces identifikacija priveo kraju, a traganje za ratnim zločincima nastavilo.

Na konferenciji za novinare je naglašeno da su posljedice agresije na Bosnu i Hercegovinu izuzetno teške i da se bošnjačko stanovništvo u ovom dijelu zemlje i dalje suočava sa zločinačkom ideologijom Radovana Karadžića, sa negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca.

Tokom agresije na BiH, JNA, Vojska RS-a, MUP RS i jedinice sistemski organiziranih zločinaca iz Srbije izvršile su masovni pokolj, protjerivanja, zatvaranja u logore i uništavanja materijalnih dobara Bošnjaka na području Bratunca i cijelog bosanskog Podrinja. Iako, prema međunarodnim konvencijama, ovi masovni zločini imaju sve elemente genocida, oni u dosadašnjim presudama još nisu sudskim putem okarakterizirani kao genocid.

Bošnjaci bosanskoga Podrinja svake godine u mjesecu maju obilježavaju Dane sjećanja na genocid u Bratuncu, a najznačajniji događaj je kolektivna dženaza 12. maja, kada se u Memorijalnom kompleksu Veljaci okupljaju članovi porodica i prijatelji ubijenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.