open-navfaktor-logo
search
Čekaju evakuaciju
U Ministarstvu vanjskih poslova nemaju informacija o bh. državljanima u Gazi: "A jeste li zvali Ambasadu u Kairu"?
Iako je još početkom novembra bilo najavljeno, još nije obavljena evakuacija grupe državljana Bosne i Hercegovine iz Pojasa Gaze. 
13.11.2023. u 14:27
get url
text

VEZANI TEKST - Palestinci sa bh. državljanstvom uputili apel iz Gaze: Život nam je ugrožen, treba nam pomoć da dođemo do Rafaha

Kada smo jutros kontaktirali načelnika Ureda za informisanje javnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojšu Regoju želeći saznati šta se dešava sa bh. državljanima u Pojasu Gaze, dočekani smo protupitanjem:

- Jeste li zvali Ambasadu BiH u Kairu? Pošaljite upit, pa ćemo provjeriti.

To je bilo sve što je Regoje kazao. Do objave ovog teksta nismo dobili odgovor iz Ministarstva. Zato na zvaničnoj stranici MVP BiH još stoji informacija od 6. novembra kojom je saopćeno kako je "privremeno obustavljena evakuacija iz područja Gaze". 

Ministarstvu vanjskih poslova bilo koje države, pa tako i BiH, jedan od primarnih zadataka je i pomoć svojim državljanima u inostranstvu, pogotovo u područjima zahvaćenim ratom. Kako je moguće da MVP sedam dana ne obavještava javnost šta je s bh. državljanima u Palestini? Znaju li u državnoj instituciji u kakvom su stanju, da li ima povrijeđenih, bolesnih? Da li ih uopće to zanima?

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.