open-navfaktor-logo
search
Brojne manifestacije
U Mostaru obilježene godišnjica oslobođenja grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu
UABNOR Grada Mostara obilježava godišnjicu oslobođenja ovog grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Obilježavanje je započelo otvaranjem izložbe fotografija u holu Narodnog pozorišta Mostar, nastavljena svečanom akademijom u velikoj dvorani Pozorišta, a okončana posjetom Partizanskom spomen groblju.
12.02.2022. u 14:49
get url
text
Mostar, godišnjica oslobođenja u Drugom svjetskom ratu
Mostar, godišnjica oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

- Da li smo danas oslobođeni od fašizma, veliko je pitanje. Neofašizam buja oko nas. Tu smo da se nadahnemo hrabrošću i odlučnošću mladih ljudi koji leže ovdje. Ne bijemo partizanske dobijene bitke. Ne borimo se protiv Draže, Ante, Hitlera ili Musolinija, već se nadahnjujemo da bismo bili naše antifašističke bitke u novom vremenu, te da bismo nove male "firere" koji su ušli u sve organe vlasti od Predsjedništva do mjesne zajednice, uspješno satrali. Ako ostanemo u prošlosti, na komemoracijama i sjećanju, bolje da nismo tu. Ovdje smo zbog 2.045 godine, a ne zbog 1945. - rekao je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Vojna operacija oslobođenja Mostara započela je 6. februara 1945. i trajala je 11 dana. Partizanski odredi slomile su osovinsku odbranu kod Širokog Brijega, a 14. februara ušli su u Mostar. Osovinske snage su potisnute prema Sarajevu sa velikim gubicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.