open-navfaktor-logo
search
Protest
U Mostaru osvanuli plakati: Najluđa noć na kostima Bošnjaka
"Najluđa noć na kostima Bošnjaka", "Oteto -prokleto!", "Nova 2024. Ne na Lakišića haremu", natpisi su na plakatima koji su u ponedjeljak osvanuli na ulicama Mostara.
20.11.2023. u 13:43
get url
text

Na plakatima su objavljene i fotografije ekshumiranih kostiju, a u opisu stoji "Tjelesni ostaci iz Lakišića harema ekshumirani prilikom izgradnje kolektora 2017. godine. Trenutno smješteni u sedam vreća u Gradskom groblju Sutina".

Ovim je iskazan protest protiv proslave, odnosno dočeka Nove 2024. godine na Lakišića haremu. Doček Nove 2024. godine, kako su planirali iz mostarske gradske uprave, bit će održan na parkingu između zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i zgrade Vlade FBiH, a Mostarce će u 2024. godinu uvesti regionalna zvijezda Željko Joksimović.

Protiv održavanja proslave na toj lokaciji, odnosno na dijelu Lakišića harema, pobunili su se bošnjački političari, koji smatraju da ona pripada Islamskoj zajednici. Proteklog ljeta održano je više protesta na kojima su predstavnici Islamske zajednice zatražili povrat tog zemljišta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.