open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlade
U Mostaru poruka predsjedniku SDP-a HNK: Zbog fotelje i malo para, bit će treći... Pošto obraz, Ismete?
Pregovori između parlamentarnih stranaka u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona u vezi s formiranjem Vlade HNK ulaze u završnu fazu. Ko će, osim HDZ-a, biti u izvršnoj vlasti, pitanje je svih pitanja u Hercegovini, a nervoza i međusobna trvljenja između dva bloka, sa jedne strane SDA i druge SDP-a, postaju sve intenzivnija. 
09.06.2023. u 10:51
get url
text

VEZANI TEKST - SDP-ovac Lulić tvrdi: Hercegovački DF je šokiran i razočaran postupcima vrha partije

Jutros su se na dvije lokacije pojavili napisi, poruka Ismetu Luliću, predsjedniku Kantonalnog odbora SDP-a HNK. 

Transparenti su postavljeni na ulazu u Mostar i na Mostu Begića i Begovića, nekoliko kilometara od Mostara. Na transparentima je ispisano: 

- Zbog fotelje i malo para, biće treći od Sovića do Mostara. Pošto obraz, Ismete?

Fotografije snimljene jutros Faktoru su poslali čitatelji koji tumače da su Sovići, navodno, mjesto odakle su porijeklom Lulići. 

VEZANI TEKST - Muftijstvo mostarsko traži da se bošnjački narod u HNK ne dovodi u poziciju manjinskog

Za imenovanje Vlade HNK potrebna je većina od 20 zastupnika. Grupacija okupljena oko HDZ-a ima 11 ruku, a uz njih su tri zastupnika HDZ-a 1990.

SDA ima sedam zastupnika, SDP tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika. DF se izjasnio da će ostati u opoziciji, bar je to odluka centrale stranke u Sarajevu. 

Nakon odluke DF-a da ne učestvuje u vlasti, kombinacija HDZ i stranke okupljene oko SDP-a nemaju dovoljno ruku za formiranje Vlade. 

VEZANI TEKST - HDZ odlučuje: Hoće li novu Vladu HNK podržati dva ili sedam Bošnjaka?

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK Ismet Lulić kazao je prije dva dana da postoji mogućnost da Hrvatska republikanska stranka podrži vladu ovog bloka. Ukoliko se HRS odazove na javni poziv SDP-a, tada će vladu podržati dva zastupnika iz Kluba Srba, jedan iz reda ostalih, dva Bošnjaka te 15 Hrvata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.